PolitikaPreporučeno

Milanović vodi u svim velikim gradovima, uključujući ‘Škorin Osijek’: predsjednički izbori  

U drugom krugu predsjedničkih izbora, prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva u 20,30 sati (DIP), Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović u sva četiri najveća hrvatska grada.

U Zagrebu, gdje je do 20,30 sati bilo obrađeno 55,56 posto biračkih mjesta, Milanović je osvojio 108.196 glasova, a Grabar-Kitarović 73.845 glasova.

>>>Objava izlazne ankete – muk u stožeru Grabar-Kitarović: VIDEO

U Splitu je, nakon obrađenih 74,12 posto birališta, za Milanovića glasovalo 28.179, a za Grabar-Kitarović 24.868 glasača.

Milanovića je u Rijeci zaokružilo 28.028 birača, a Grabar-Kitarović njih 12.717, prema podacima s 80,77 posto biračkih mjesta.

Najmanju razliku Grabar-Kitarović ostvarila je u Osijeku gdje je, prema podacima s 97,44 posto birališta, za Milanovića glasovalo 22.852 birača, a za aktualnu predsjednicu 22.049 birača.

>>>Čačić: Milanović će donijeti ravnotežu; Mrsić: u Hrvatsku stiže nova era

U prvom krugu Milanović je pobijedio u Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je u Osijeku najviše glasova dobio Miroslav Škoro.

Milanović osvojio devet županija, Grabar-Kitarović njih 12 i dijasporu

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora Zoran Milanović pobijedio je u devet županija, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović osvojila njih 12 i glasove birača u dijaspori.

Kandidat SDP-a Zoran Milanović pobjedu je odnio u devet županija, uključujući i Grad Zagreb. Najviše glasova birača dobio je u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji te u Gradu Zagrebu.

>>>Rezultati po županijskim sjedištima i većim gradovima: predsjednički izbori 2019. (prvi krug)

Najbolji rezultat Milanović je ostvario u Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji, a najgore je prošao kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović pobjedu je odnijela u čak 12 županija i u inozemstvu, ali joj to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Više glasova od Milanovića osvojila je u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u dijaspori.

Grabar-Kitarović najbolje je prošla kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje ima oko 30 tisuća glasova više od Milanovića, dok je najlošiji rezultat zabilježila u Međimurskoj i Istarskoj županiji.