Biznis i ekonomija

Miletić: u prvih 7 mjeseci u Istri oko 60% pretpandemijskih dolazaka i noćenja

Miletić: u prvih 7 mjeseci u Istri oko 60% pretpandemijskih dolazaka i noćenja

Istarski župan Boris Miletić u četvrtak je pozdravio najavljeno pooštravanje mjera na Jadranu zbog širenja delta soja koroanvirusa jer je, kako je rekao, u interesu svih da se dosadašnji turistički pokazatelji zadrže čim duže.

Miletić je izvijestio da dosadašnji pokazatelji govore da smo u prvih sedam mjeseci negdje na otprilike 60 posto ostvarenih dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. koja je bila rekordna godina za hrvatski turizam.

“Prošla 2020. ne može biti referentna točka za usporedbu jer bi onda ispalo da smo 200 posto bolji. Samo u srpnju, u prvih dvadesetak dana, zabilježili smo 90 posto ostvarenih dolazaka i noćenja u odnosu na 2019.”, rekao je.

Trenutačno više turista nego domicilnoga stanovništva

Miletić je istaknuo kako je trenutačno u Istri više turista nego domicilnoga stanovništva s obzirom da na istarskom poluotoku trenutačno boravi oko 236 tisuća turista, dok Istra ima oko 209 tisuća stanovnika.

>>>Dionici očekuju dobru turističku sezonu, 60% pretpandemijskog prometa | HGK

Župan je objasnio da je struktura boravka takva da oko 38 posto turista boravi u privatnom smještaju, naročito u kućana za odmor i vilama s bazenima, 38 posto turista smješteno je u kampovima, dok njih 24 posto boravi u našim hotelima.

“U svakom slučaju moramo biti maksimalno odgovorni jer turisti ne traže velike zabave i velika okupljanja, već žele normalno provesti svoj godišnji odmor”, istaknuo je Miletić. Dodao je kako se duboko nada da će ta odgovornost biti prisutna na svim razinama kako bi ova turistička godinu bila puno bolja od prošlogodišnje.

Odgovornost na javnom sektoru

Ustvrdivši kako u ovom trenutku nisu potrebna velika okupljanja izuzev održavanja raznih festivala poput Pulskoga filmskog festivala koji je u tijeku, Miletić smatra kako su problem upravo javna okupljanja na otvorenom gdje je teško kontrolirati broj ljudi i nemoguće je nekome zabraniti dolazak.

Ocijenio je da je zato odgovornost na javnom sektoru jer takve manifestacije bez potpore lokalnih proračuna i turističkih zajednica nisu moguće.

>>>Makarska čuva ‘do sad relativno uspješnu turističku sezonu’, odgađa koncerte od 15. do 30. srpnja

“Javni sektor ima veliku odgovornost i može odraditi jedan dio posla, ali bitno je da to shvate i oni u privatnom sektoru posebice organizatori manifestacija”, poručio je župan Miletić dodavši kako je u Istri cijepljeno više 50 posto stanovništva te je Istra po tome u samom vrhu Hrvatske.

Istarski župan ustvrdio je kako su građani očito svjesni da se treba cijepiti. “Mi u Istri provodimo akcije i po malim mjestima te imamo mobilne timove Nastavnoga Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije”, zaključio je Boris Miletić.