Politika

Ministar Grlić Radman na predstavljanju hrvatskog predsjedanja Dunavskom strategijom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 6. studenoga 2019. godine, na predstavljanju hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju u Vukovaru.

Ministar je nazočnima istaknuo da ćemo uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje započinje 1. siječnja 2020. godine, predsjedati i Dunavskom strategijom, koja predstavlja još jednu polugu koja nam je na raspolaganju u poticanju ujednačenog i održivog razvoja svih krajeva Hrvatske. „Imat ćemo zasigurno jedinstvenu priliku za intenziviranje prekogranične i međuregionalne suradnje, posebno na razini županija, općina i gradova, jer je Hrvatska cijelim svojim teritorijem dio dunavskog sliva”, naglasio je ministar. Nadalje je istaknuo da se ovim predsjedanjem slavonskim županijama daje potpora u aktivnostima vezanim uz različita područja suradnje kroz prekograničnu i transnacionalnu suradnju.

Dunavska regija obuhvaćena Strategijom odnosi se na područje 14 zemalja, od kojih su 9 države članice Europske unije, s više od 100 milijuna ljudi, odnosno jedna petina stanovništva Europske unije. Od samoga početka, dakle od 2009. godine, Republike Hrvatske je uključena u oblikovanje i provedbu Dunavske strategije i njezinog Akcijskog plana. Cijeli je niz uspješno ostvarenih projekata, od očuvanja bioraznolikosti, formiranja drvnog klastera ovdje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, preko harmonizacije plovidbe po Dunavu od sjevera Europe do crnomorskog ušća, kao i suradnje gospodarskih komora podunavskih zemalja s komorama jadransko–jonske regije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ima ulogu nacionalnog koordinatora i zastupa interese hrvatskih dionika – resorna ministarstva i državna tijela, predstavnike lokalne (područne), regionalne samouprave, privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice. Republika Hrvatska je, također, preuzela obvezu sukoordinatora u dva od jedanaest prioritetnih područja, a koja su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

>>>‘Give me 5!’: Vukovar se odmiče od rata i plovi u Luku umjetnosti – video

Svečanim predstavljanjem obilježen je početak jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za dunavsku regiju, koje će trajati do 31. listopada 2020. godine.

MVEP RH