PolitikaPreporučeno

Ministarstvo branitelja odbacilo ‘zlobne konstrukcije’, HZMO reagirao na netočne tvrdnje Mrsića

Ministarstvo hrvatskih branitelja još jednom je osudilo “neprimjerene i politikantske” izjave predsjednika stranke Demokrati, Miranda Mrsića.

Mrsić opet ‘uznemiruje branitelje’, gura zakon o razdvajanju mirovina: VIDEO

Mrsić je na konferenciji 3. rujna ponovio podatke koje je iznio u svibnju kad je izjavio da “zahvaljujući HDZ-u, nakon 25 godina od rata novi branitelji stižu u sustav braniteljskih mirovina.” On je tada izazvao izrazito snažnu reakciju Ministarstva branitelja koje je u priopćenju ocijenilo kako je njegovo “uznemiravanja branitelja opasan i kaznenom progonu podložan presedan”.

Ministarstvo u današnjoj reakciji piše da Mrsić svojim “tezama omalovažava ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu” što je “nedopustivo i za svaku osudu”.

“Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a biti će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima. Da bi zadovoljili branitelje i kupili njihove glasove HDZ je na kocku stavio opstojnost mirovinskog sustava,”

Mirando Mrsić

“Jedna od Mrsićevih neprihvatljivih teza je da građani neće moći živjeti od svoje mirovine zbog izdvajanja za one ‘povlaštene’ braniteljske. Ovakvim izjavama upravo on potiče podjele i nejednakost jer u njegovim tezama nema istine, što potvrđuje i današnje reagiranje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,” dodaju iz Ministarstva.

HZMO je u četvrtak odbacio pojedine Mrsićeve tvrdnje kao netočne i naveo da “nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika”. Braniteljske mirovine u cijelosti se financiraju iz državnog proračuna te bi prebacivanje tereta na resorna ministarstva, kako predlaže Mrsić, “prouzročilo dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećalo troškove administriranja i smanjilo kontrolu provedbe.”

>>>Mrsić: danas se na pitanja o braniteljskim mirovinama prijeti kaznenim progonom

“Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima bujaju, da će 9 milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna. Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici HZMO-a, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 milijardi kuna, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 milijardi,” piše u reakciji Zavoda.

“Najvažnji podaci”

Ministarstvo branitelja je u priopćenju iznijelo i “najvažnije podatke” u namjeri da “ukaže na zlonamjerne konstrukcije” Mrsića koje prenosimo u cijelosti:

“Gospodin Mrsić nije iznio činjenicu da hrvatski branitelji bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2.577 kuna, koja je i niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj.

Nije iznio ni činjenicu koju bi kao bivši ministar trebao znati da je, kao posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u mirovini 56.000 hrvatskih ratnih vojnih invalida koji su i prije i tijekom Domovinskog rata, sve do stradavanja, uplaćivali doprinose u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nadalje, on 14.000 članova obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje članove obitelji u obrani Domovine na izuzetno okrutan način naziva povlaštenima.

Upravo je Mirando Mrsić kao ministar 15.168 djelatnih vojnih osoba (DVO) i policijskih službenika uvrstio u kategoriju mirovina po posebnim propisima koje on naziva povlaštenima.

Ministarstvo branitelja

Pritom Mirando Mrsić propušta naglasiti mirovine po posebnim propisima koje ostvaruju  bivši pripadnici JNA kojih je 5.800, a koji su prije Domovinskog rata 20 i više godina uplaćivali u mirovinski fond JNA u Beogradu i koje je Republika Hrvatska preuzela, omogućila im mirovinu, a da nisu niti kune uplatili u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Mirando Mrsić tendenciozno i zlonamjerno u kontekstu rizika za mirovinski sustav dovodi u pitanje i mirovine hrvatskih branitelja koji su mirovine stekli na temelju općih propisa, uplaćujući u mirovinski sustav 30 godina. Zapravo ovdje se radi o 37.839 hrvatskih branitelja koji su mirovinu ostvarili na temelju općih propisa i koji su u ovoj kategoriji vidljivi iz razloga što im je priznat radni staž u vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu. Njihova prosječna mirovina manja je od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj i iznosi 2.587 kn.

Upravo je Mirando Mrsić kao ministar 15.168 djelatnih vojnih osoba (DVO) i policijskih službenika uvrstio u kategoriju mirovina po posebnim propisima koje on naziva povlaštenima. Naime, radi se o hrvatskim braniteljima koji su nakon Domovinskog rata bili zaposleni u HV-u i MUP-a, uplaćivali su doprinose i umirovljeni su s prosječno 30 godina radnog staža.

Netočna je Mrsićeva tvrdnja da većina građana ima manje mirovine dok braniteljske rastu. Na ovaj način on pokušava prikupiti političke bodove potičući netrpeljivost prema hrvatskim braniteljima, stigmatizira braniteljsku populaciju, prikazujući je kao privilegiranu. Hrvatski branitelji privilegirani su samo u tome što su časno branili Domovinu!

Unatoč pokušajima da se branitelje prikaže kao teret društva koji će uništiti postojeći mirovinski sustav, službeni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osigurane opovrgavaju navedene teze i demantiraju zlonamjerne konstrukcije.

Zato ove i slične teze ocjenjujemo zlonamjernima i štetnima. Bez obzira na neistine i zlobne konstrukcije, ova Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja je u dosadašnjem radu ispravila mnoge nepravde koje su prema braniteljskoj populaciji učinjene u mandatu vlade u kojoj je ministar bio i Mirando Mrsić.

Ova Vlada poduzima sve kako bi uloga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata bila trajno i dostojanstveno vrednovana, a njihova žrtva nikada zaboravljena,” piše u reakciji Ministarstva branitelja na poziv za razdvajanje mirovina.