PolitikaPreporučeno

Ministarstvo odbacilo ‘maliciozne i populističke’ tvrdnje Borzan | lobiranje o pesticidima

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je odbacilo tvrdnje SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan da Vlada izravno lobira i zalaže se da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane.

>>>Švicarci odbacili klimatske ciljeve, zabranu pesticida | direktna demokracija

“Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti odbacuje netočne, politikantske i zlonamjerne tvrdnje zastupnice Borzan, koja dezinformira hrvatsku javnost tvrdeći da Vlada RH izravno lobira i zalaže se da EU odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, pri čemu ne priznaje hrvatske uspjehe na EU razini i djeluje protiv vitalnih interesa Hrvatske”, izvijestili su iz Ministarstva.

Dopis

Iz Ureda eurozastupnice Borzan u srijedu su naime priopćili da Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede izravno lobira u Bruxellesu da EU odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane. Razvidno je to, kako su naveli, iz dopisa poslanog 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće koji, između ostalih, potpisuje i hrvatska vlada.

>>>Borzan: Šokirana sam i ljuta, u čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida?

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju navode kako je Hrvatska, uz  Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Austriju, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, podržala komunikaciju Poljske u kojoj je iskazana zabrinutost po pitanju ostvarenja EU cilja koji se odnosi na smanjenje korištenja sredstva za zaštitu bilja na način da EU članice smanje korištenje istog za 50 posto na nacionalnoj razini, naglašavajući potrebu za uvažavanjem pojedinačnih razlika država članica.

Cilj iz strategije “Od polja do stola”

Na samom sastanku AGRIFISH Vijeća u ožujku istu informaciju usmeno su podržali i svoje razumijevanje iskazali još Cipar, Portugal, Finska, Grčka, Irska i Nizozemska.

Zajednički dokument, kako objašnjavaju iz Ministarstva, ne osporava EU cilj iz strategije “Od polja do stola“, ali naglašava da se on mora postići uvažavanjem razlika u pogledu količine korištene aktivne tvari po hektaru poljoprivrednog zemljišta i već postignutih rezultata na razini država članica.

>>>Novi Zeland traži oporezivanje ispušnih plinova ovaca i goveda

Uz ostalo, navodi se kako ciljevi smanjenja korištenja pesticida ne bi trebali dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, kako ne bi ugrozili prehrambenu sigurnost EU i povećali ovisnost o uvozu hrane.

“Ukoliko zastupnica Borzan smatra da jednaka pravila trebaju vrijediti i za Hrvatsku, koja koristi upola manje pesticida po hektaru od europskog prosjeka, ili ne razumije navedenu problematiku ili svjesno radi protiv interesa hrvatskih poljoprivrednika i hrvatske proizvodnje hrane”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

>>>Borzan zadovoljna raspravom EP-a o baterijama: više nisu bezbrižna vremena – kupi, baci, kupi novo

Ti su navodi u skladu s već ranije usvojenim nacionalnim stajalištima ili stavovima institucija EU, pri čemu je ovo okvirno stajalište Vlade RH bilo raspravljeno u Hrvatskom saboru te su ga podržali saborski odbori za poljoprivredu, okoliš i europske poslove, s obzirom da Hrvatska koristi upola manje pesticida, 1,04 kg/ha, od prosjeka EU koji iznosi 2,05 kg/ha, stoji u priopćenju.

Dodatna pitanja

Iz Ministarstva također podsjećaju kako i Vijeće EU u svojim zaključcima iz listopada 2020., u ime svih članica navodi da u ostvarenju zajedničkih EU ciljeva treba voditi računa o već postignutom uspjehu te o različitim polazišnim točkama, okolnostima i uvjetima državama članica.

>>>EU snaži proizvodnju hrane, Zeleni plan kolateralna žrtva | rat u Ukrajini

Napominju i kako je i Europski parlament u svojoj rezoluciji o strategiji “Od polja do stola“ pozvao Komisiju da pojasni kako će osigurati da individualni doprinosi država članica ciljevima smanjenja korištenja pesticida budu utvrđeni na način da uvažavaju njihove različite startne pozicije, kao i raspoloživost alternativnih sredstava i njihov učinak na sektor, prihode poljoprivrednika i na prehrambenu sigurnost.

To su sve pitanja na koja su države članice tražile dodatne odgovore te smatramo opravdanim ukazivati na njih i tražiti obrazloženja prije preuzimanja dodatnih obveza kroz novi EU zakonski okvir, istaknuli su iz Ministarstva.

>>>Borzan: vodi se ‘tijesna’ raspra o uvođenju sustava prehrambenih profila

Naglašavaju kako “to ne znači da Vlada Republike Hrvatske podržava neekološke metode proizvodnje, kako maliciozno i populistički implicira zastupnica Borzan, kao uostalom ni Hrvatski sabor, Vijeće EU ili Europski parlament, koji su svi ukazali na slične probleme koji mogu nastati u provedbi ciljeva strategije Od polja do stola”.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Iz Ministarstva su odlučno odbacili tvrdnje da se Hrvatska protivi održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima, osobito s obzirom da je Hrvatska po mnogim okolišnim pokazateljima iznad prosjeka EU i primjer drugim državama članicama.

Opstojnost hrvatske poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, kako navode, već niz godina provodi i financira mjere kojima se unaprjeđuje okolišna održivost poljoprivredne proizvodnje te su u skladu s nacionalnim i EU ciljevima spremni i na veći iskorak.

>>>Amandmani Picule dali lokalni pečat europskoj strategiji ‘Od polja do stola’

Pritom, kako su istaknuli, imaju odgovornost istovremeno osigurati opstojnost hrvatske poljoprivrede, njezinu veću konkurentnost i veću prehrambenu sigurnost hrvatskih građana te utjecati na donošenje pravila koja su ključna za ostvarivanje strateških interesa Hrvatske.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Ministarstvo odbacilo ‘maliciozne i populističke’ tvrdnje Borzan | l… 08/06/2022 […]

  2. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

Comments are closed.