Biznis i ekonomija

Misna vina i OPG Matijašić laureati manifestacija Sabatina i Noćnjak

Tvrtka Misna vina i OPG Matijašić, pobjednici manifestacija Sabatina i Noćnjak, na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu europarlamentarcima su predstavili svoje nagrađeno vino i maslinovo ulje, priopćio je ured europarlamentarke Marijane Petir.

Vlado Babić, menadžer prodaje Misnih vina d.o.o. i Zlatko Matijašić, vlasnik OPG-a Matijašić, u utorak su u organizaciji ureda Marijane Petir europarlamentarcima predstavili svoje proizvode, šampionsko vino – Traminac ledeno vino 2009. i ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Matijašić.

Petir je pokroviteljica Noćnjaka – Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, te Sabatine – Međunarodnog susreta vinara i vinogradara, koje organizira Zadružni savez Dalmacije.

Babić i Matijašić susreli su se i sa zastupnicima u Europskom parlamentu, članovima parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj – Esther Herranz Garciom, Herbertom Dorfmannom i Francom Bogovičem te im predstavili svoja šampionska vina i ulja, stoji u priopćenju.

Važnost oznaka izvornosti

Španjolska zastupnica Herranz Garcia izvjestiteljica je Europskog parlamenta za Regulativu o strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Govoreći o reformi istaknula je kako se u fokusu reforme nalaze kvaliteta, konkurentnost i usmjerenost prema budućnosti. Proizvodnju vina Herranz Garcia smatra jednim od glavnih sektora poljoprivrede te ističe kako je važno da vinski sektor modernizira proizvodnju kako bi se upravo okrenuo budućnosti. Herranz ističe kako je važno raditi i na javnome mišljenju i pokazati potencijal života u ruralnim područjima. Herranz je pohvalila i rad zastupnice Petir u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj – kako tijekom rada na reformi ZPP-a, ali i tijekom cjelokupnog mandata.

Predsjednik Intergrupe Europskog parlamenta za vina i kvalitetnu hranu, talijanski zastupnik Herbert Dorfmann istaknuo je kako su vina i hrana također dio naše europske kulture. Kada je konkretno riječ o vinima, rekao je kako je vrlo važno imati oznake izvornosti. Europa je vrlo specifična kada je riječ o vinima, rekao je Dorfmann, budući da se 2/3 svjetske proizvodnje vina nalazi upravo u Europi, stoga je važno zaštititi europska vina putem oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla i u međunarodnim ugovorima.

Projekt “Pametna sela”

Slovenski zastupnik Franc Bogovič inicijator je projekta „Pametna sela“ kojemu je cilj učiniti europska sela “pametnima”, odnosno stvoriti, zahvaljujući modernim tehnologijama, okruženje koje će stanovnicima ruralnih krajeva dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina kada je riječ o gospodarstvu, društvu, obrazovanju, zdravstvu… Bogovič ističe važnost opstanka ruralnih prostora kroz omogućavanje ljudima da ostanu na selu i na selu imaju kvalitetan život. On je pohvalio prezentacije poljoprivrednih proizvoda koje organizira zastupnica Petir u Europskom parlamentu jer to predstavlja direktnu podršku proizvođačima.

>>>Urbanovo: vinari pozvani da uberu dio od 55 milijuna eura, osnaže promociju i osvoje nova tržišta

Petir podsjeća da je za ‘vinsku omotnicu’ za razdoblje od 2019. do 2023. godine na EU razini osigurano 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. „Specifičnost ovog programa je u tome da se sredstva namijenjena za tekuću godinu moraju u toj godini i potrošiti, stoga pozivam sve na odgovornost kako bi se našim vinarima osigurao puni iznos sredstava“, rekla je Petir.

Kada je riječ o ulju, jedan od najvećih problema je njegovo patvorenje. Petir je nedavno Europskoj komisiji uputila i zahtjev da se provede istraživanje prevalencije patvorina maslinovog ulja na tržištu Unije u svim državama članicama, a koje bi uključivalo i pogrešno označavanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podsjeća se u priopćenju ureda zastupnice.

“Specifičnost ovog programa je u tome da se sredstva namijenjena za tekuću godinu moraju u toj godini i potrošiti, stoga pozivam sve na odgovornost kako bi se našim vinarima osigurao puni iznos sredstava”,

MARIJANA PETIR

Nevolje s nomenklaturom makedonskih proizvođača

Na sastanku je sudjelovala i Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorica Udruženja vinara Makedonije. Ona je upoznala zastupnike s problemima s kojima se makedonski proizvođači i dalje susreću unatoč promjeni imena jer ih se onemogućava da dobiju zemljopisnu indikaciju pod imenom Makedonija što onemogućava plasman njihovih vina na tržište.

>>>AZTN istražuje odnos Iločkih podruma s dobavljačima grožđa

Šampioni Sabatine i Noćnjaka su tijekom dvodnevnog posjeta Europskom parlamentu u organizaciji Centra za razvoj i ulaganja posjetili i njemačka i francuska vinogorska područja.

Marijan Kavran, direktor Centra za razvoj i istraživanje čestitao je zastupnici Petir na osvojenom EU Oskaru u kategoriji poljoprivrede i ruralnoga razvoja te pohvalio njezina nastojanja i postignuća tijekom mandata u području poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša i sektora biogospodarstva, navodi se u priopćenju.