PolitikaPreporučeno

Mitsotakis posjetio zajmodavce, obećao daljnju neoliberalizaciju rada u Grčkoj

Friški grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, čije je ime teška prostota na farsiju, u subotu je obećao opuštanje remena štednje i izrazio nadu da će zajmodavci učiniti isto.

>>>Apsolutna većina za Novu demokraciju: izlazne ankete

Grčka je još uvijek pod nadzorom kreditora koji bdiju nad postizanjem fiskalnih ciljeva i proračunskog viška u iznosu od 3.5% BDP-a u 2019. i 2020. godini. Mitsotakis je rekao kako se “ipak nada” da će strani zajmodavci umanjiti potraživanja i očekivanja nakon što Atena provede dodatne strukturne reforme.

>>>Prekarijat u predizbornoj Grčkoj

“Grčka više nije crna ovca Europe,” izjavio je novi premijer u subotu na godišnjem sajmu poduzetnika i trgovaca u gradu Thessaloniki. “To je zemlja sa samopouzdanjem.”

Premijerov nastup su pratile tisuće prosvjednika koji se protive privatizaciji, traže povećanje plaća i čuvanje radničkih prava.

“Mi ćemo sa snažnim valom reformi dobiti snažan kredibilitet,” rekao je i najavio smanjenje korporativnog poreza u 2020. godini s 28% na 24% i prepolovljavanje poreza na dividendu na 5%. Najavio je i rasterećenje dohotka, nalik potezima naše vlade, te godišnji bonus za umirovljenike, također u idućoj godini.

Vlada će s 1. srpnjem 2020. godine plaće stalno zaposlenih rasteretiti od izdavanja za socijalu za pet posto godišnje do 2023. godine. U nastojanju da potakne nacionalni građevinski sektor i tržište nekretnina, Mitsotakis je obećao moratorij PDV-a na novogradnju i poreza na prodaju nekretnina u razdoblju od 3 godine.

Reuters piše da je premijer nakon preuzimanja dužnosti posjetio Njemačku, Francusku i Nizozemsku u nastojanju da ključne dionike u dugu uvjeri u iskrenost svojih neoliberalnih htijenja. On je rekao da “suviše regulirano” tržište rada i ugovori na neodređeno “štete radnicima” umjesto da ih štite.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Mitsotakis je u govoru naveo da je vlada usrdna u nastojanju da ubrza privatizaciju plinske kompanije DEPA, najveće grčke rafinerije Hellenic Petroleum (HEPr.AT) i Međunarodne zrakoplovne luke Atena.

Premijerov nastup su pratile tisuće prosvjednika koji se protive privatizaciji, traže povećanje plaća i čuvanje radničkih prava. “Mi se borimo za svoje živote, mi nećemo raditi za kikiriki,” pisalo je na jednom od transparenata, izvještava Reuters.