Biznis i ekonomija

Mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu: COVID-19

Ilustracija

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru tri mjere namijenjene sektoru poljoprivrede, među kojima su i potpore za biljnu i stočarsku proizvodnju vrijedne 53 milijuna kuna te interventni otkup mlijeka, za što je namijenjeno 2,5 milijuna.

To su mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu, koje u ovom trenutku treba imati prioritet, istaknuo je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Vlada je danas tako donijela odluku o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, čime se omogućava javnim naručiteljima izravnost, fleksibilnost i brzina odabira dobavljača, uz transparentnost postupanja prema naznačenim kriterijima.

>>>Korona-kriza prilika za postizanje poljoprivredne neovisnosti: Hrvatski suverenisti

Zbog poremećaja u kratkim lancima opskrbe i poremećaja uzrokovanih ograničenjem na tržištu nastalih uslijed epidemije koronavirusa, a radi sigurnosti opskrbe javnih naručitelja i olakšavanja prodaje i premošćivanja otežanih uvjeta trženja proizvođačima, tom odlukom određuje se nabava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za vrijeme trajanja epidemije, kao i za vrijeme trajanja poremećaja, na tržištu će se obvezno primjenjivati kriteriji iz zakona o javnoj nabavi koji se odnose na svježinu proizvoda i na kratkoću prijevoza, a posebno se vrednuju ekološki, sezonski, aktualni i proizvodi u kratkim lancima opskrbe, pojasnila je.

Burza roba – digitalna tržnica

Također, kako je rekla, omogućuje se da javni naručitelj koji od dosadašnjeg dobavljača nije u mogućnosti dobiti proizvode usklađene s navedenim kriterijima može u izravnom pregovaračkom postupku, bez prethodne objave, dodijeliti taj posao drugom naručitelju.

Tom odlukom Ministarstvo poljoprivrede obvezuje se da u roku od 30 dana izradi aplikaciju koja će imati funkciju burze roba – digitalnu tržnicu, pomoću koje će se značajnije približiti domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i javni naručitelji. Ponuditelji će se na tu tržnicu uključiti putem javnog poziva koje će objaviti Ministarstvo.

>>>Od 1. travnja otvoren čakovečki online plac

Inače, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2019. povećana je za 6,1 posto u odnosu na 2018., na 2,2 milijarde eura, dok je vrijednost uvoza povećana za 12 posto, na 3,5 milijardi eura. Deficit u vanjskoj trgovini povećan je za 24 posto, na 1,3 milijarde eura.

Iz Ministarstva ističu da je, uzimajući u obzir te podatke, nužno osigurati sadašnju razinu proizvodnje u ovim uvjetima, ali i ponuditi mogućnost plasiranja proizvoda kroz javne institucije i kratke lance opskrbe, ističu iz Ministarstva. Također, u svjetlu moguće slabije turističke sezone i otežanog protoka robe pruža se mogućnost jačeg uključivanja poljoprivrednika u povećanje proizvodnje gdje bi krajnji rezultat bila zamjena uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa hrvatskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, navode.

Za interventan otkup mlijeka osigurano 2,5 milijuna kuna       

Vlada je donijela i odluku o interventnom otkupu mlijeka od malih mljekara koje su se našle u problemima zbog epidemije korona virusa, za što je, kako je rekla Vučković, osigurano 2,5 milijuna kuna.

U Hrvatskoj, kako je navela, trenutno posluje 28 malih mljekara koje mlijekom i mliječnim proizvodima najčešće opskrbljuju lokalna i regionalno tržite.

>>>Skladišta malih mljekara puna, najavljen interventni otkup 500 tisuća litara mlijeka

Jedan broj malih mljekara došao je u probleme zbog nemogućnosti značajnijeg plasmana na tržište te je došlo do gomilanja proizvoda i u kratkom roku ugrozilo otkup sirovog mlijeka s približno 350 mliječnih farmi.

Privremenim mjerama, kazala je Vučković, predviđen je otkup tržišnih viškova od malih mljekara i ustupanje posrednicima u lancu donirane hrane. U proračunu su, kako je rekla, osigurana sredstva od 2,5 milijuna kuna za koja se pretpostavalja da će biti dovoljna kako bi se sanirali poremećaji u ponudi i potražnji u ovom kratkom roku od mjesec dana.

Za potpore u sektoru biljne proizvodnje i stočarstvu 53 milijuna kuna

Treća mjera namijenjena sektoru poljoprivrede je odluke o donošenju programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini.

“Program je vrijedan 53 milijuna kuna i odnosi se na devet mjera namijenjenih biljnoj i stočarskoj proizvodnji”, kazala je Vučković.

Program se, kako je navela, odnosi na mala poljoprivredna gospodarstva tzv. mikro poduzetnike, koji zapošljavaju najmanje jednog, a najviše 10 djelatnika te će im u ovom vremenu u kojem su izloženi tržišnim poremećajima pomoći u osiguranju likvidnosti.

>>>‘Covid-19 zajmovi’ za SMEs u iznosu do 750 tisuća kuna i kamatom od 0,25%: Vlada

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o poljoprivredi, s nacrtom konačnog prijedloga zakona. Vučković je kazala kako je riječ o prijedlogu izmjena i dopuna tri članka zakona o poljoprivredi.

Upućivanjem izmjena na hitno usvajanje poljoprivrednicima će se, kako je pojasnila, omogućiti odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, nakon odgode također dugoročnija otplata po utvrđenim rokovima – umjesto do maksimalno godinu dana na tri godine. U ovim teškim vremenima kad im je potrebno osigurati likvidnost, omogućit će im se i izbjegavanje poravnavanja za izravna plaćanja tako da će se im se isplaćivati puno izravno plaćanje, a dug usmjeriti na otplatu u dužem vremenu, rekla je Vučković.