Politika

Mladi europski Židovi opažaju rastući antisemitizam: Komisija

Europska komisija i Agencija EU-a za temeljna prava (FRA) predstavile su 4. srpnja istraživanje o doživljaju i percepciji antisemitizma mladih europskih Židova u EU-u. Izvješće pokazuje da četiri petine mladih europskih Židova smatra da je antisemitizam problem u njihovoj zemlji te da je postao izraženiji u zadnjih pet godina. Nadalje, 44 posto mladih europskih Židova doživjelo je uznemiravanje antisemitske naravi. Osamdeset posto mladih žrtava, međutim, nije uznemiravanje prijavilo policiji ni drugim nadležnim tijelima.

>>>Florida zabranila antisemitizam u javnim školama

Europska povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavila je: „Mladi europski Židovi vrlo su vezani uz svoj židovski identitet. Rastužuje me kada čujem da se u Europi ne osjećaju sigurno, da se ne usuđuju nositi kipu te da neki čak razmišljaju i o iseljavanju. Moramo brzo djelovati u borbi protiv antisemitizma u Europi te udružiti snage kako bismo zaštitili svoje mlade.

Želimo da mladi građani Židovi odrastaju u Europi uz osjećaj da joj potpuno pripadaju. Antisemitizam je prijetnja našim europskim vrijednostima. Zbog toga nam je borba protiv antisemitizma prioritet te tijesno surađujemo s državama članicama na potpunoj integraciji građana židovske vjeroispovijesti.

Komisija je zadnjih godina poduzela brojne aktivnosti u borbi protiv antisemitizma, a prošli je tjedan, nakon jednoglasnog donošenja Izjave Vijeća o borbi protiv antisemitizma, osnovala radnu skupinu za borbu protiv antisemitizma. Potpuni rezultati istraživanja i priopćenje za medije dostupni su na internetu.