Biznis i ekonomijaPreporučeno

MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Ilustracija: Enrique/Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je sasjekao prognozu globalnog gospodarskog rasta za gotovo čitavi postotni bod citirajući rat u Ukrajini i kinesku strategiju “nulte tolerancije” koronavirusa, ugroze koja je u Europskoj uniji i pojedinim drugim dijelovima svijeta nestala preko noći.

>>>Ukrajina od G7 zatražila 50 milijardi dolara pomoći

Fond je u posljednjem izvješću o svjetskoj gospodarskoj perspektivi (World Economic Outlook) naveo da očekuje daljnje snaženje inflacijskih pritisaka uz upozorenje da nova širenja sankcija ruskom energetskom sektoru predstavljaju “jasnu i neposrednu opasnost” za rast cijena u brojnim zemljama.

Povratak pandemijom sputanih društvenih previranja

Izvješće ističe da bi rast cijena hrane, energije i drugih dobara mogao okinuti društvena previranja u ranjivim gospodarstvima kakvima smo svjedočili u 2019. godini a koje je zauzdala pandemija.

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

U drugoj reviziji nadolje od početka godine, MMF sada očekuje globalnu stopu rasta od 3.6% u tekućoj i idućoj godini. Prognoza je umanjenja za 0.6 i 0.2 postotna boda u poredbi s procjenama iz siječnja.

Fond prognozira da će globalni rast u srednjem roku usporiti na 3.3% u poredbi s prijašnjim prosjekom od 4.1% u razdoblju od 2004. do 2013. ili 6.1% u 2021. godini.

“Kakva je cijena ruske invazije na Ukrajinu? Kriza povrh krize, s razarajućim ljudskim troškovima i golemim nazadovanjem globalnog gospodarstva,” rekla je u komentaru izvješća izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Danak ratu

MMF procjenjuje da će se bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine ove godine urušiti za 35%, a output Rusije umanjiti za 8.5%.

>>>BDP Ukrajine mogao bi se urušiti za 40% | ministarstvo

Glavni ekonomist fonda, Pierre-Olivier Gourinchas, novinarima je na brifingu rekao da bi daljnje stezanje sankcija ruskom energetskom sektoru moglo rezultirati udvostručenjem aktualnih procjena pada tamošnjeg BDP-a, na 17% u 2023. godini.

Revizija predviđa da će BDP Europske unije, naveliko ovisne o ruskim energentima, ove godine pasti za 1.1%, najviše od svih zapadnjačkih zemalja posredno izloženih ratu. Zloguka je prognoza i za Veliku Britaniju koju iduće godine očekuje usporavanje gospodarskog rasta, ali i najveći inflacijski pritisci među vodećim svjetskim ekonomijama.

>>>Rusko gospodarstvo očekuje najstrmiji pad od 1994.

Gourinchas je rekao da scenarij snažnijeg pritiska na Rusiju podrazumijeva dodatnu korekciju globalnog rasta, za još dva postotan boda.

Inflacija, inflacija, inflacija

Analiza MMF-a potvrđuje da je rat u Ukrajini potpirio inflacijske pritiske koji su uslijed remećenja opskrbnih lanaca i postcovid potražnje već sezali do povijesnih vrhunaca. Posljednja zaključavanja u Kini dolijevaju ulje na vatru.

Trendovi snaže pritisak na vodeće središnje banke svijeta od kojih se očekuje stezanje monetarne politike, potez koji će dodatno otežati situaciju zemalja u razvoju i gospodarstva u nastajanju.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

“Rat pridonosi seriji šokova u opskrbi koji su pogodili globalno gospodarstvo posljednjih godina. Poput seizmičnih valova, njegovi učinci će se širiti nadaleko i naširoko – kroz tržišta roba, trgovinu i financijske veze,” rekao je Gourinchas.

>>>Građanska pobuna zbog cijena goriva i gnojiva, policijski sat u Peruu | VIDEO

Ograničavanje i smanjenje opskrbe ruskim energentima i metalima, kao i ruskim i ukrajinskim žitaricama, snažno potpiruje cijene u Europi, na Kavkazu i u središnjoj Aziji, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, te podsaharskoj Africi, no posljedice ne diskriminiraju i utječu na kućanstva s nižim prihodima širom svijeta.

MMF je stoga nadolje revidirao srednjoročne izglede za sve razvojne skupine i veliku većinu dobara, s izuzetkom izvoznika kojima će pogodovati divljanje cijena hrane i energije.

“Jasna i neposredna opasnost”

Fond je korigirao i inflacijska očekivanja, koja će prema aktualnoj prognozi uzdignutima ostati kroz dublje razdoblje. Negativni scenariji pritom su izgledniji od pozitivnih i situacija bi se mogla pogoršati ako se produbi neravnoteža između opskrbe i potražnje.

>>>WFP upozorio na glad u Ukrajini, svijetu

Nova prognoza za 2022. godinu predviđa inflaciju od 5.7% u naprednim gospodarstvima i 8.7% u gospodarstvima u nastajanju. Riječ je o skoku za 1.8 i 2.8 postotna boda u poredbi sa siječanjskom prognozom.

“Inflacija je postala “jasna i neposredna opasnost za mnogo zemalja,” rekao je Gourinchas.

MMF je upozorio i da bi pregrijavanje pojedinih gospodarstava moglo rezultirati odsidravanjem inflacijskih očekivanja i naglim stezanjem monetarnih politika, što bi moglo izazvati rašomon za gospodarstva u nastajanju.

>>>Kriza na tržištu hrane okinula protekcionizam | rat u Ukrajini

Rat je također povećao rizik od trajne fragmentacije svjetskog gospodarstva u geopolitičke blokove s različitim tehnološkim standardima, sustavima prekograničnog plaćanja i deviznim rezervama u scenariju koji je Gourinchas karakterizirao “katastrofalnim”.

>>>Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u recesiju: Sentix

MMF je u prošlosti donosio tmurne i/ili zloguke prognoze, no slobodna je procjena da je aktualna jedna od najtmurnijih ikad, uključujući razdoblje nakon 11. rujna 2011. godine, Globalnu recesiju čiji je početak u rujnu 2008. godine označio kolaps financijera Lehman Brothers ili pandemiju bolesti COVID-19 koju je, ususret ratu, karakterizirao oporavak u obliku slova V.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/MMF/Reuters

Comments (1)

  1. […] MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad 20/04/2022 […]

Comments are closed.