Biznis i ekonomija

MMF pozvao na budnost, upozorio protiv ‘opasnih podjela’

Kristalina Georgieva; Foto: Lukasz Kobus/EC

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u nedjelju je prepoznala rastuće rizike za financijsku stabilnost i pozvala na nastavak budnosti iako su reakcije regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj reagirali brzo kako bi zaustavili krvarenje i/ili bankrot zajmodavaca.

>>>Georgieva: do trećine svijeta tone u recesiju

Georgieva je ponovila gledište da će 2023. biti još jedna izazovna godina u kojoj će pandemijom, ratom i stezanjem monetarne politike izubijan globalni rast usporiti ispod 3%.

Čak i uz bolje izglede za 2024., globalni će rast ostati ispod povijesnog prosjeka od 3.8%, rekla je direktorica na Kineskom razvojnom forumu.

MMF u tekućoj godini predviđa globalni rast od 2.9%, no procjena je podložna reviziji koja bi se mogla materijalizirati već po objavi idućeg mjesečnog izvješća.

Georgieva je ocijenila da su regulatori i političari u naprednim gospodarstvima odlučno odgovorili na rizike u financijskom sustava, ali da treba još budnosti.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

“Stoga mi razvoj nastavljamo motriti pomno i procjenjujemo potencijalne implikacije za globalne gospodarske izgled i globalnu financijsku stabilnost,” rekla je.

Upozorila je i da bi protekcionizam i odmjeravanje s Rusijom u kontekstu njezine invazije na Ukrajinu mogao dovesti do geo-ekonomska fragmentacije koja će rezultirati “opasnim podjelama koje će sve ostaviti siromašnijima i manje sigurnima”.

>>>Budi se od covid okova oslobođen proizvodni sektor Kine | PMI

U govoru je kao izvor nade izdvojila Kinu čiji bi BDP ove godine mogao rasti za 5.2% i utjecati na oko trećine globalnog rasta.

MMF procjenjuje da svaki postotni bod rasta kineskog BDP-a rezultira s rastom za 0.3% u drugim azijskim gospodarstvima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters