PolitikaPreporučeno

Mnogo cijepljenih među oboljelima, teška situacija u čakovečkoj bolnici | COVID-19

Respiracijski centar u KBC-u Rijeka; Foto: Kanal Ri/YouTube

Županijska bolnica Čakovec suočava se s izrazitim priljevom covid pacijenata kojih je trenutno 112, među kojima je i rodilja s bebom, a problem je i u nedovoljnom broju medicinskih sestara, upozorio je u srijedu ravnatelj bolnice Igor Šegović.

>>>zaraza cijepljenih (tag)

Na osam covid odjela čakovečke bolnice trenutno se liječi 112 covid pozitivnih pacijenata, a samo tijekom protekle noći primljeno ih je 19.

Od ukupnog broja hospitaliziranih 78 ih nije cijepljeno, a u protekla 24 sata umrla je 57-godišnja osoba koja je uz zarazu covidom-19 imala brojne komorbiditete, a nije bila cijepljena.

>>>Cjepivo Janssen Johnson & Johnsona zarazu koronavirusom priječi u 11% slučajeva | Znanos

Ravnatelj Šegović kazao je kako je bolnica u proteklih nekoliko dana nabavila dodatne respiratore i sad ih ima 30-ak, a raspolažu i s 20-ak high flow uređaja, no problem je nedovoljan broj zdravstvenih djelatnika, posebice medicinskih sestara.

“Devetero zdravstvenih djelatnika je van pogona zbog izolacija, a dosta ljudi je i na bolovanju. Imamo izrazit priljev pacijenata, možda se možemo proširiti kad je riječ o smještaju i imamo dovoljno doktora, ali nemamo sestara”, poručio je i dodao kako će uskoro biti primorani Ministarstvu zdravstva uputiti zamolbu za pomoć.

Mnogo mlađih osoba

Šegović je naveo i kako je, za razliku od prošle godine, na bolničkim covid odjelima u ovom četvrtom valu korone mnogo mlađih osoba, a na jednom od odjela je i rodilja koja je u utorak rodila carskim rezom. S njom je i njezina beba jer u bolnici nisu željeli odvojiti dijete od majke.

>>>Spašavanje bebe, uznemirujuća situacija na sjeveru Hrvatske | COVID-19 | 3. studenoga

Trenutno je u čakovečkoj bolnici osam covid odjela, među kojima su izolacijski te novooformljeni odjel za suspektne pacijente, a deveti je odjel u pripremi.

>>>Među novooboljelima gotovo 30 posto cijepljenih, vlasti mobiliziraju bolnički sustav, Arenu Zagreb

“Svi su ti odjeli pokriveni sestrama, a jučer su im se na ispomoći pridružile profesorice Srednje medicinske škole koje su medicinske sestre. Pokrili smo se maksimalno koliko smo mogli, kako bi pacijenti na matičnim odjelima dobili maksimalnu odgovarajuću skrb”, istaknula je glavna sestra Valerija Koren.

Comments (1)

  1. […] >>>Mnogo cijepljenih među oboljelima, teška situacija u čakovečkoj bolnici | COVID-19 […]

Comments are closed.