PreporučenoTech

Mnogo gripe, dva slučaja ‘flurone’ u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Jill Wellington/Pixabay

Na području Primorsko-goranske županije naglo raste broj oboljelih od gripe, a pojavila su se i dva slučaja ‘flurone’, istovremene zaraze koronavirusom i virusom gripe, doznaje se u četvrtak iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

>>>Nastavlja se pritisak na Ursulu von der Leyen | covid profiterstvo

U ovom zavodu se podatci o zaraženima i oboljelima obrađuju jednom na tjednoj bazi. Tako je u posljednjem tjednu 2022. godine bilo gotovo 10 puta više oboljelih od gripe u odnosu na pretposljednji tjedan, izvijestila je zamjenica voditelja Epidemiološkog odjela NZJZ PGŽ Andrea Petaros Šuran.

U pretposljednjem tjednu prošle godine bio je u županiji službeno registriran 31 zaraženi gripom, a tjedan potom je novoboljelih bilo 291. No, navodi Petaros Šuran, ne prijavljuju se svi novooboljeli, pa je zaraženih gripom sada sigurno znatno više.

>>>Lagali su i o upalama srca | COVID-19

Očekuje se daljnji porast broja oboljelih, prvenstveno nakon početka drugog polugodišta u školama te povratka građana sa skijanja.

Uobičajeni simptomi

Na području županije pojavila su se i prva dva slučaja flurone, a sumnja se na još nekoliko. Riječ je o istovremenom oboljenju od gripe i covida-19. Ovo su prvi slučajevi flurone ove sezone, a prijašnjih godina tijekom epidemije je već bilo ovakvih pojava. Simptomi su kombinacija onih dvaju bolesti, navodi epidemiologinja Petaros Šuran.

Simptomi gripe ove sezone su uobičajeni. Bolest počinje naglo, oboljeli je malaksao, osjeća opću slabost i bolove te ima povišenu temperaturu, a bolest traje sedam do 10 dana. Gripu treba odležati, ali treba biti oprezan ako se pojave komplikacije bolesti, uglavnom povezane s respiratornim poteškoćama, odnosno otežanim disanjem, upozoravaju liječnici.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

U Primorsko-goranskoj županiji je trenutno 1006 aktivnih slučajeva.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here