PreporučenoTech

Moderna dobila 176 milijuna dolara za mRNK cjepivo protiv H5N1, u igri i Pfizer

Američka vlada u utorak je farmaceutskoj tvrtki Moderna odobrila potporu u iznosu od 176 milijuna dolara za razvoj cjepiva protiv ptičje gripe.

Sredstva Agencije za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) posvećena su završetku razvoja i kliničkim ispitivanjima mRNK cjepiva protiv virusa H5N1.

Američki dužnosnici rekli su u razgovoru s novinarima da će testiranja u poznoj fazi započeti 2025., nakon što se u dolazećim tjednima procjene rezultati ispitivanja 1. stupnja koje je provela Moderna.

Regulatori su najavili fokus na procjenu sigurnosti i imunološkog odgovora.

Pojedine stavke ugovora, uključujući opciju za ubrzani razvoj ukoliko dođe do širenje ptičje gripe među ljudima, podsjećaju na odrednice “Operacije warp speed”, odnosno razvoj mRNK cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, koje je na tržište stavljeno uz “veliku laž” odnosno bez ikakve procjene njegove učinkovitosti u priječenju širenja zaraze.

“Tehnologija mRNK cjepiva nudi prednosti u učinkovitosti, brzini razvoja i proizvodnje, skalabilnosti i pouzdanosti u rješavanju epidemija zaraznih bolesti, kao što je pokazano tijekom pandemije COVID-19,” napisao je u priopćenju izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Vektor

SAD je u ožujku 2024. godine izvijestio da je H5N1 s ptica prešao na mliječna goveda, zaraze su zabilježene u više od 130 stada u 12 država.

Znanstvenici su zabrinuti da bi virus mogao mutirati i s peradi i stoke prijeći na ljude te okinuti novu pandemiju.

Dawn O’Connell, pomoćnica tajnika za pripravnost i odgovor u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, novinarima je rekla da rizik od ptičje gripe za opću javnost ostaje malen i da trenutno nema preporuka za procjepljivanje bilo kojeg djela populacije.

Nirav Šah, glavni zamjenik direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dodaje da među vladinim agencijama postoji “robusna rasprava” o potrebi preventivnog cijepljenja pojedinih dijelova virusu izložene populacije, ali da još nema konačne odluke.

O’Connell je rekla da njezina agencija o cjepivu protiv H5N1 pregovara i s proizvođačem Pfizerom.

Proliferacija vijesti o ponovnom širenju ptičje gripe koincidira s izlaskom iz covid režima.

Francuska je perad započela cijepiti prošle jeseni.

Finska je s cijepljenjem ljudi izloženih virusu započela ovog tjedna.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti

Comment here