PreporučenoTech

Modi: indijski hibridni park obnovljive energije ‘bit će najveći na svijetu’

Indijski premijer Narendra Modi u utorak je svečano postavio temelje hibridnog parka za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za koji kaže da će, kad bude završen, biti najveći na svijetu.

Za megalomanski projekt je odabrana regija Kutch u zapadnoj državi Gujarat gdje će se na površini od 72.600 hektara isprepletati solarni paneli, vjetrenjače i jedinice za pohranu energije.

>>>U rad puštena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj | SE Vis | VIDEO

“Hibridni park obnovljive energije bit će najveći na svijetu i generirat će 30.000 megavata,” rekao je Modi prilikom otvaranja radova.

“Energetska sigurnost i sigurnost u opskrbi vodom presudni su u 21. stoljeću,” dodao je. “Dva velika projekta obnovljivog energetskog parka i postrojenja za desalinizaciju koji su danas otvoreni u Kutchu koraci su ka postizanju tih ciljeva.”

Poput Europske unije, Indija je zacrtala ambiciozne energetske ciljeve pa do 2022. godine iz obnovljivih izvora namjerava generirati 175 gigavata energije, a do 2030. 450 GW.

>>>Državni tajnik Milatić o aktualnim i nadolazećim zakonima, prilikama za investicije u energetici

U osvrtu na paralelni projekt tvornice za desalinizaciju, Modi je rekao da će ona tretirati 100 milijuna litara vode dnevno za opskrbu 800,000 ljudi koji žive u sušnoj regiji na granici s Pakistanom.

via Science Alert