FunPreporučeno

‘Moj dida je pao s Marsa’ potvrdio titulu najboljeg recentnog dječjeg i obiteljskog filma u Kolkati

Dida s Marsa/YouTube

“Moj dida je pao s Marsa”, znanstvenofantastični film za djecu Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, proglašen je najboljim obiteljskim filmom na Calcutta International Cult Film Festivalu, što mu je trinaesta nagrada u nizu.

Film je nastao u produkciji zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, a nastao je prema motivima priče ‘Moj dida je vanzemaljac’ Irene Krčelić, o devetogodišnjoj Uni kojoj se život preokrene kada njezina djeda otmu izvanzemaljci.

>>>Petnaesta festivalska nagrada za Aleksi, dugometražni prvijenac Barbare Vekarić

Djevojčica otkrije da je djed i sam izvanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot, s kojim se udružuje jer imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda.

Premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino, nakon čega je međunarodnu premijeru imao na festivalu filmova za djecu FIFEM u Montrealu.

Na Pulskom filmskom festivalu osvaja Zlatnu arenu za kameru (Sven Pepeonik) te Zlatnu arenu za vizualne efekte (Krsto Jaram, Michal Struss, Antonio Ilić, Goran Stojnić, MagicLab, Hommage).

Nakon toga kreće na festivalska gostovanja – prikazan je u Poljskoj, Nizozemskoj, Estoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Ukrajini, a na festivalima u Boliviji, Velikoj Britaniji i Izraelu je proglašen najboljim filmom.

>>>Gubitak Europe i prvaci hrvatskog box officea u retrospektivi filmske 2019.

Osvojio je i nagradu Europskog udruženja za dječji film (ECFA) na Olympia festivalu filmova za djecu u Grčkoj, čime je zaslužio ECFA nominaciju za najbolji europski film za djecu.

Osim na festivalima, bio je uspješan i u kinima – treći je najgledaniji hrvatski naslov u domaćim kinima 2019. godine s 29.025 gledatelja, a kinodistribuciju imao je i u Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini.