Biznis i ekonomijaPreporučeno

MojPosao detektirao smanjenje potražnje za radom, posebice u središnjoj Hrvatskoj: OVI

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu, zabilježio nešto skromniji rast na mjesečnoj razini, kumulativno tek 0,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje. Nakon što je u prvom tromjesečju ove godine indeks kumulativno porastao za 10,9 posto u odnosu na kraj 2018. godine, u drugom je tromjesečju zabilježen pad od -9,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Što se najnovijih podataka za kolovoz tiče, na godišnjoj razini zabilježen je pad vrijednosti indeksa i to od -5,1 posto. Ovi pokazatelji upućuju na blago smanjenje potražnje za radom koje je započelo još u svibnju ove godine.

Nakon što je u prvom tromjesečju ove godine indeks kumulativno porastao za 10,9 posto u odnosu na kraj 2018. godine, u drugom je tromjesečju zabilježen pad od -9,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

>>>Lanjska stopa zaposlenosti u Hrvatskoj među najsramotnijima u EU: Eurostat

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini u kolovozu je zabilježeno u zanimanjima učitelj, kuhar i prodavač, dok je najveće smanjenje opaženo kod radnika u proizvodnji, skladištara i vozača. U odnosu na kolovoz 2018. godine, značajnije se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, dok se istovremeno povećao udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno.

>>>Kvartalni rast neželjenih radnih mjesta u Hrvatskoj: Eurostat

Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku koja je u kolovozu imala i vrlo velik negativan doprinos ukupnom padu broja oglasa na godišnjoj razini jer su oglasi u toj regiji bili manji za čak 8,3 posto u odnosu na kolovoz 2018. Iako se u većini objavljenih oglasa u kolovozu nije navodilo traženo radno iskustvo, tamo gdje se ono navodilo najčešće se tražilo radno iskustvo do 5 godina. Slično je i s oglasima u kojima su poslodavci odabrali i umirovljenike kao potencijalne zaposlenike. Takvih oglasa zabilježen je vrlo mali broj, tek 1,2 posto od ukupnog broja oglasa.

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

(MojPosao)