Biznis i ekonomija

Molson Coors preuzeo obvezu 100-postotne reciklaže plastične ambalaže do 2025. godine

Tvrtka Molson Coors Brewing Company pokrenula je niz novih globalnih ciljeva za pakiranje kako bi smanjila količinu plastike u ambalaži s ciljem da se do 2025. godine 100 posto ambalaže može ponovno upotrijebiti, reciklirati, kompostirati ili biorazgraditi. Tvrtka također jača svoje ciljeve s namjerom smanjenja emisije ambalaže, korištenja više recikliranih materijala u plastičnoj ambalaži i poboljšanja rješenja za recikliranje na ključnim tržištima. Ova globalna pivovara usvojila je nove obveze za ambalažu kao dio godišnjeg izvješća o održivosti, Naš pivski trag za 2019.

„Kao globalna pivovara s jakim obiteljskim naslijeđem, našu odgovornost u smislu proizvodnje održivije budućnosti uvijek smo shvaćali ozbiljno“ izjavio je Mark Hunter, izvršni direktor tvrtke Molson Coors. „Plastični otpad predstavlja jasan ekološki izazov, a kao tvrtka koja se bavi pakiranim proizvodima za široku potrošnju, imamo važnu ulogu u rješavanju globalne krize plastičnog otpada.“

“Više od osiguranja našeg poslovanja, želimo osigurati naš planet.”

Mark Hunter

Izvješće navodi i pojedinosti o izvedbi tvrtke u kontekstu održivih ciljeva programa Naš pivski trag za 2025. te njegovih nedavno odobrenih ciljeva za smanjenje emisija temeljenih na znanosti, a koji su u skladu s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama i koje je odobrila inicijativa Ciljevi temeljeni na znanosti.

Ciljevi temeljeni na znanosti tvrtkama nude putokaze kako emisije stakleničkih plinova svesti do razine dekarbonizacije potrebne za održavanje globalnog povećanja temperature ispod 2 °C u usporedbi s predindustrijskim temperaturama. Cilj tvrtke Molson Coors za smanjenje apsolutnih emisija za 50 posto do 2025. unutar izravnih operacija ocijenjen je dovoljno ambicioznim da zadovolji zahtjeve za održavanje temperatura ispod povećanja od 1,5 °C – što je najnovija i najagresivnija preporuka novog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

Foto: Molson Coors

Promicanje inovativnih rješenja za pakiranje – nova strategija pakiranja postavlja četiri jasna cilja tvrtke:

  • Budite inovativni: Napraviti ambalažu koja se 100 posto može ponovno iskoristiti, reciklirati, kompostirati ili biorazgraditi.

Strategija uključuje planove za prelazak s petoslojne PET boce na troslojnu bocu u SAD-u kako bi se poboljšala njena mogućnost recikliranja. Osim toga, Colorado Native, jedan od obrtničkih brendova tvrtke, postao je prvi brend tvrtke Molson Coors koji testira novi prsten od šest paketa bez plastičnih materijala za limenke pića. Ekološki prihvatljivi prstenovi napravljeni su od postindustijskih recikliranih vlakana i 100 posto su biološki, mogu se reciklirati i kompostirati u komercijalnim postrojenjima za kompostiranje.

  • Ubrzajte: Uključiti najmanje 30 posto recikliranog sadržaja u plastičnu ambalažu.

Iako plastika čini manje od 2 posto ukupnog svjetskog ambalažnog materijala po težini, tvrtka nastoji postići barem 30 posto recikliranog sadržaja u PET bocama, plastičnoj foliji i plastičnim prstenovima.

U Velikoj Britaniji gospodarstvo je postavilo za cilj uklanjanje plastičnih prstenova iz limenki tvrtki Carling i Coors Light do kraja ožujka 2021., te prebacivanje na 100 posto reciklirane kartonske čahure. Velika Britanija također planira do kraja ožujka 2020. ukloniti omot od plastičnih folija iz velikih pakiranja, premještajući te pakete u kartonsku ambalažu.

  • Surađujte: Poboljšati infrastrukturu za recikliranje i podržati bolji sustav recikliranja za zajednice, vladu i industrije.

Kako bi podržala ovaj cilj, tvrtka se pridružila grupi The Recycling Partnership, koju čini 45 vodećih brendova koji promoviraju više radnih mjesta u kružnom gospodarstvu, više obnavljanja materijala i jače, pravednije zajednice u SAD-u. Kao multinacionalna tvrtka, Molson Coors također preuzima globalnu obvezu. Tvrtka je potpisala ugovor s inicijativom New Plastics Economy Global Commitment, svjetskom inicijativom pod vodstvom zaklade Ellen MacArthur Foundation u suradnji s UN-om, koja se bavi pitanjem zagađenja i otpada iz plastičnih masa primjenom načela kružnog gospodarstva.

  • Klima: Smanjiti emisije ugljika iz ambalaže za 26 posto.

Pivovare također jačaju svoj cilj smanjenja emisija ugljičnog dioksida iz ambalaže, koja je najveći izvor emisija u cijelom lancu vrijednosti. Kao dio cilja smanjenja emisija lanca vrijednosti za 50 posto do 2025. godine, tvrtka Molson Coors postavila je specifičan cilj za smanjenje emisije ambalaže za 26 posto, temeljeno na osnovici za 2016. godinu.

Tvrtka Molson Coors surađuje s dobavljačima ambalaže kako bi postigla cilj smanjenja emisija. Taj napor podrazumijeva kontinuirano poboljšanje vrste i materijala za pakiranje, uz zajednički rad na promicanju korištenja više obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće.

Održavanje sveobuhvatnog pristupa

Ključni element sveukupne strategije održivosti tvrtke je rad na kružnom gospodarstvu. Akcije kao što su prikupljanje čiste vode za ponovnu uporabu, pretvaranje otpadnih voda u bioplin za energiju na licu mjesta, slanje istrošenog zrna za upotrebu u hrani za životinje i smanjivanje otpada koji se šalje na odlagališta zahtijevaju napor tvrtke.

Tvrtka je do sada postigla nultu stopu otpada na odlagalištu na 17 svojih pivarskih i proizvodnih pogona, što predstavlja poboljšanje za tri lokacije tijekom prošle godine.

Tvrtka Molson Coors je u proteklih 10 godina uložila više od 20 milijuna dolara kako bi pomogla svojim uzgajivačima ječma da upravljaju rizicima vezanim za klimu. Osim toga, kao dio obveze da se 100 posto ječma i hmelja dovozi od održivih dobavljača u ključnim regijama u razvoju, tvrtka pruža financijske poticaje kako bi potaknula uzgajivače da usvoje održive prakse te prikupljaju i izvještavaju tvrtku Molson Coors o mjerilima održivosti. Kao rezultat tih i drugih nastojanja, 99 posto uzgajivača ječma i hmelja tvrtke u SAD-u i Velikoj Britaniji usklađeno je s praksama održivog rasta.

Foto: Molson Coors

Tvrtka nastoji nastaviti provoditi programe upravljanja vodama i zaštititi lokalne vodne resurse u partnerstvu s drugima. Tvrtka Molson Coors provela je dugogodišnje programe upravljanja vodama u suradnji sa zajednicama za svoja rizična mjesta za pripremu piva kako bi poboljšala i održala zdravim lokalni slijev voda.

Sveukupno gledano, tvrtka vjeruje da će ove inicijative pomoći tvrtki podignuti ljestvicu za pivo. „Više od osiguranja našeg poslovanja, želimo osigurati naš planet“, kaže Mark Hunter. Želimo osigurati da svaka čaša piva koju proizvedemo podržava naše zajednice i štiti našu okolinu za buduće generacije.

Dodatne pojedinosti o ovom i drugim programima, kao i ciljevima i pokazateljima uspješnosti potražite u potpunom izvješću Naš pivski trag za 2019 ovdje.

(Molson Coors Company/404)