Biznis i ekonomija

Monetizacija emisija, energetsko siromaštvo i praćenje kripto imovine | EU brifing

Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će zastupnici glasati o nekoliko važnih zakona o zaštiti klime, u Stockholmu se održava neformalni sastanak ministara okoliša.

>>>Berlinci odbacili klimatsku neutralnost do 2030.

Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na plenarnoj sjednici koja traje od ponedjeljka do četvrtka. U ponedjeljak će raspravljati, a u utorak glasati o nekoliko zakona ključnih za dostizanje klimatskih ciljeva do 2030. godine. O tim zakonima postignut je privremeni dogovor između Vijeća i Parlamenta u prosincu prošle godine i sada je do konačnog usvajanja potrebna potvrda u Parlamentu i u Vijeću.

Monetizacija emisija

Riječ je o reformi sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS), u koji će se uključiti pomorski i zrakoplovni sektor, zatim o mehanizmu za graničnu prilagodbu emisija ugljika, kojim se uvodi naplata ugljika na uvezenu robu iz zemalja s manje ambicioznim propisima i sprječava seljenje proizvodnje u zemlje s manje strogim pravilima o emisiji stakleničkih plinova te o uspostavi novog Socijalnog fonda za klimatsku politiku, koji je namijenjen za potporu kućanstvima i poduzećima pogođenim energetskim siromaštvom.

>>>Cijene dozvola na tržištu ugljika probile granicu od 100 eura

Sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS) temeljni je alat EU-a za smanjenje industrijskih emisija. EU je treći najveći zagađivač ugljičnim dioksidom na svijetu, a novim ambicioznim planom želi smanjiti emisije do 2030. i postići nultu razinu do 2050. godine. ETS, koji je pokrenut 2005. godine, dio je paketa “Spremni za 55 posto” i jedan je od alata kojima se taj plan želi postići.

Nakon više od deset godina rasprava, brodski promet bit će uključen u ETS. Brodovi često koriste vrlo prljava goriva, koja se mogu smatrati otpadom u rafinerijama. Budući da skoro ne postoje učinkoviti sustavi za pročišćavanje ispušnih plinova, to nije samo problem za klimu, već i za kvalitetu zraka u gradovima uz obale rijeka ili mora.

U utorak će se raspravljati, a srijedu glasati o novom zakonu u borbi protiv deforestacije. Tim zakonom osigurat će se da proizvodi koji se prodaju u EU-u nisu proizvedeni na površini nastaloj krčenjem šume bilo gdje u svijetu.

>>>Postojano je širenje europskih šuma (2019.)

U srijedu ujutro zastupnici će raspravljati o odluci Međunarodnog kaznenog suda da raspiše nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog počinjenih ratnih zločina i nezakonitog odvođenja ukrajinske djece u Rusiju.

Praćenje kritpo imovine

Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasati o novim pravilima kojima će se prvi put nastoji uvesti praćenje transfera kripto imovine kako bi se spriječilo pranje novca, financiranje terorizma i drugi zločini, kao i zajednički okvir za nadzor, zaštitu potrošača i zaštitu okoliša na kriptotržištima.

Zastupnici će također glasati o zajedničkoj poziciji koja će biti mandat za pregovore s Vijećem o ključnim zakonima za reformu sustava azila i o mjerama za olakšavanje legalnih migracija.

>>>Započeo je korijeniti preobražaj našeg društva i gospodarstva | Komisija

U srijedu prijepodne u okviru niza tematskih rasprava pod nazivom “To je Europa”, luksemburški premijer Xavier Bettel obratit će se zastupnicima i iznijeti svoja viđenja o izazovima i budućnosti Europe.

U utorak i srijedu u Stockholmu se se na neformalnom sastanku sastaju ministri okoliša država članica.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Monetizacija emisija, energetsko siromaštvo i praćenje kripto imovine | EU brifing […]

Comments are closed.