Biznis i ekonomija

Monstruozna zarada naftnih titana | Q3 2022.

Foto: David Mark/Pixabay

Globalni energetski naftni i plinski divovi, uključujući Exxon Mobil, Chevron i Equinor, u trećem tromjesečju bilježe gargantuanske profite, što izaziva negodovanje potrošača i političara.

>>>Rusija razvlastila Exxon Mobil, preuzela udjel od četiri milijarde dolara

Aktualna poslovna i financijska izvješća otkrivaju da su rekordne cijene derivata i prirodnog plina uvjetovane zelenim politikama, postpandemijskim remećenjem dobavnih lanaca i odmjeravanjem Zapada i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini rezultirale basnoslovnim prihodima.

Primjerice, Exxon Mobil, najveći igrač u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja o gotovo 20 milijardi dolara prihoda, više od rekorda postignutog u drugom kvartalu i iznad najbodrijih očekivanja analitičara.

>>>Biden proglasio embargo na rusku naftu, ‘dramatičan’ rast cijena motornih goriva u Uniji izvjestan

Golema zarada pritom je rezultat prkosa i odbijanja poziva na tranziciju prema zelenim izvorima energije. Umjesto da umanji, Exxon je udvostručio iskorištavanje i distribuciju fosilnih goriva, što je osobito uočljivo nakon srpanjskih odluka Vrhovnog sud SAD-a koje su osakatile američku borbu protiv klimatskih promjena.

>>>Biden opet grabi u rezerve, hladi cijene nafte ususret izborima

Turbo kvartal bilježi i Chevron, čija je zarada od 11.2 milijarde dolara gotovo dvostruko veća od 6.1 milijarde ostvarenih u trećem tromjesečju lani.

Rekorde obaraju i europski velikaši, pa je norveški Equinor na krilima energetske krize i paničnog stvaranja zaliha plina za zimu zabilježio najveći profit u svojoj povijesti.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Prilagođena zarada prije oporezivanja (EBITDA) za srpanj-rujan porasla je na 24,3 milijarde dolara s 9,77 milijardi dolara u istom razdoblju lani.

Anglo-nizozemski Royal Dutch Shell u četvrtak je izvijestio o kvartalnom profitu od 9.5 milijardi dolara i tako uprtio put obaranju cjelogodišnjeg rekorda u zaradi postavljenog u 2008. godini.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Možda najupečatljiviji rast u trećem je tromjesečju zabilježio talijanski Eni čija se zarada na godišnjoj razini utrostručila na 3.73 milijarde eura.

O snažnim je rezultatima u petak izvijestila i Ina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.