Biznis i ekonomijaPreporučeno

Moral njemačkih potrošača najniži u povijesti praćenja | GfK

Njemački kancelar Olaf Scholz; Foto: European Council

Sentiment njemačkih potrošača u rujnu je propao na najniže razine u povijesti istraživanja, otkrivaju u petak objavljeni podaci instituta GfK.

Potrošački moral i samopouzdanje snažno kopne iz mjeseca u mjesec. Indikator se u srpnju povukao na -27.7 bodova, a u kolovozu na -30.9, da bi se za rujan urušio na -36.5.

>>>U Njemačkoj najveći pad malotrgovinskog prometa od 1994.

Analitičari u anketama Reutersa za rujan su očekivali blaži pad na -31.8.

“Bojazan od značajno viših cijena energije u dolazećim mjesecima mnoga domaćinstva prisiljava da iz predostrožnosti novac stave na stranu za buduće energetske račune,” rekao je u pratnji istraživanja stručnjak GfK za potrošače, Rolf Buerkl, ukazujući uzgred da pričuve podrazumijevaju manju potrošnju na druge robu i usluge.

“Zima dolazi”

Institut upozorava da bi situacija u dolazećim tjednima i mjesecima moglo dodatno oronuti ukoliko se pokaže da nema dovoljno goriva, a osobito plina, za ugrijavanje domova.

>>>Recesija u Njemačkoj sve izglednija: Bundesbank

Njemačke su vlasti posegnule za raskošnom fiskalnom politikom, uključujući papreno skupe subvencije javnog prijevoza i smanjenje PDV-a, kako bi građanima i poduzetnicima pomogle u suočavanju s rastućim životnim troškovima, no to će se promijeniti s 1. listopada i uvođenjem posebnog poreza koji bi trebao osigurati opstojnost energetskog sektora i njemu izloženih industrijskih grana.

Visina danka trebala bi se nanovo procjenjivati svaka tri mjeseca, no izgledno je da će on kućne proračune oslabiti za nekoliko stotina eura.

>>>Vlasti se pribojavaju ‘zime gnjeva’ u Njemačkoj

Iznos će pritom naveliko ovisiti o dostavi prirodnog plina iz Rusije koja se poigrava s isporukom kroz Sjeverni tok 1, dok traži scenarij građanskih previranja i pobuna, odnosno slabljenja potpore za posrednički rat u Ukrajini.

>>>Rusija se kladi na scenarij koji je vodio padu Napoleona, Hitlera | analiza

Indeks potrošačkog sentimenta temelji se na anketi oko 2,000 Nijemaca. Vrijednost iznad nule podrazumijeva rast privatne potrošnje, a ispod njezin pad u poredbi s istim razdobljem lani.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Posljednje, u ponedjeljak objavljene ankete pokazuju da se njemački uslužni sektor u kolovozu sažeo drugi mjesec zaredom, osupnut padom domaće potražnje, odlascima na ljetovanje i povijesnom erozijom potrošačkog morala i samopouzdanja. […]

Comments are closed.