Biznis i ekonomija

Moratorij na deložaciju milijuna Amerikanaca produljen za dva mjeseca | CDC

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki; Foto: Cameron Smith/White House

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasit će produžetak moratorija na deložacije milijuna Amerikanaca u područjima s velikom incidencijom zaraza od koronavirusa, rekao je u utorak za Reuters pouzdani demokratski izvor iz Senata.

Iako su pojedini detalji još neodređeni, nova će naredba CDC-a od deložacija zaštiti milijune, ali neće vrijediti na saveznoj razini.

>>>Milijuni Amerikanaca suočeni s deložacijom

Demokratski lider Senata rekao je u izjavi za javnost da je CDC odlučio “produžiti moratorij na deložaciju za 90% zemlje za šezdeset dana”.

Centri su ranije u nedjelju odbacili zahtjev predsjednika Joea Bidena za određivanje moratorija citirajući nedostatak ovlasti uvjetovan jednom od presuda Vrhovnog suda. Bijela je kuća potom zatražila da se svi napori usmjere u pronalazak zakonskog uporišta.

Reuters navodi da s plaćanjem najma kasni više od 15 milijuna ljudi u 6.5 milijuna domaćinstava, njihov je zajednički dug najmodavcima veći od 20 milijardi dolara.

>>>Sjedinjene Države započele s direktnim uplatama novca za svu djecu | garantirani dohodak

Vrhovni sud je u lipnju ocijenio da produljenje moratorija traži odobrenje zastupnika, nejasno je kako će se protumačiti incidenijcom uvjetovana zaštita od deložiranja.

Biden je u utorak prepoznao da bi potez mogao završiti na sudu, ali je istaknuo da će ugroženi dobiti “dodatno vrijeme” tijekom kojeg će se distribuirati 40 milijardi dolara pomoći za najmoprimce i najmodavce.

Očekuje se da će novi moratorij završiti s 3. listopada.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Sud je prihvatio argumente najmodavaca i posjednika da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nemaju zakonsko uporište i ovlasti za određivanje moratorija koji je trebao potrajati do 3. listopada. […]

Comments are closed.