Biznis i ekonomijaPreporučeno

Most: Pozivamo Vladu na smanjivanje poreznog opterećenja, a poslodavce na povećanje plaća

Ilustracija: Alexas_Fotos/Pixabay

Most nezavisnih lista upozorio je u srijedu kako njegova analiza cijena i kretanja plaća u zadnjih 15 godina pokazuje da rast plaća ne prati rast cijena, zbog čega građani imaju nizak životni standard i sve teže preživljavaju.

Naše analize pokazuju da su u zadnjih 15 godina cijene goriva porasle 53 posto, hrane 34 posto, režija 70 posto, a lijekova 40 posto. Pad cijena su zabiježile jedino odjeća i obuća za devet posto te komunikacijske usluge za 16 posto, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.

“Pozivamo Vladu na smanjivanje poreznog opterećenja na plaće, a poslodavce na povećanje plaća, jer su se do sada vodili svojim profitom. To je dovelo do smanjivanja radne snage koja želi raditi za takve plaće, što je vidljivo iz stopa iseljavanja,”

Sonja Čikotić

Za pristojan obiteljski život minimalno 12,000 kuna

Mostovi izračuni pokazuju da potrošačka košarica za četveročlanu obitelj danas iznosi 7533 kune, u koju ulaze najjeftiniji prehrambeni i higijenski  proizvodi, a ne ulaze dodatni troškovi, poput zdravstvenih usluga ili školovanja.

Kad se uzmu realna potrošnja ili kreditne obveze koje skoro svaka obitelj ima, dolazimo do toga da četveročlanoj obitelji treba minimalno 12.000 kuna mjesečno da bi živjela dostojanstveno, ustvrdio je Požega.

Poziv na smanjenje opterećenja, povećanje plaća

Saborska zastupnica Mosta i kandidatkinja na izborima za Europski parlament Sonja Čikotić ustvrdila je da Vlada već dvije i pol godine nema demografskih mjera, a o tome se ne može ni govoriti uz postojeće plaće i porezno rasterećenje.

Pozivamo Vladu na smanjivanje poreznog opterećenja na plaće, a poslodavce na povećanje plaća, jer su se do sada vodili svojim profitom. To je dovelo do smanjivanja radne snage koja želi raditi za takve plaće, što je vidljivo iz stopa iseljavanja, poručila je Čikotić.

Kandidatkinja za Europski parlament Ružica Vukovac kaže da je Hrvatska duboko ovisna o uvozu, jer dvije trećine potreba za hranom uvozi iz zemalja u okruženju, a radi se o osnovnim životnim namirnicama poput mesa i mlijeka.

“Na taj smo način ugrozili suverenitet Hrvatske, a to nam se događa jer stalno biramo političke elite koje ne vode brigu o selu, proizvodnji zdrave hrane i malom čovjeku”, poručuje Vukovac.