PolitikaPreporučeno

Most traži istragu nabavke cjepiva, ‘veleizdaje i pljačke stoljeća’ | VIDEO

Zastupnik Mosta Nino Raspudić u ponedjeljak je Vladu Republike Hrvatske optužio za “veleizdaju i pljačku stoljeća” zbog izvanproračunske i netransparentne nabavke cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Raspudić se pozvao na recentni dogovor Europske komisije koja je pristala platiti više novca za manje cjepiva, odnosno platiti penale za naručeno cjepivo koje se izgledno nikad neće iskoristiti.

>>>Pfizer i BioNTech traže 10 eura za svaku od 70 milijuna otkazanih doza

Podaci i procjene zastupnika u velikoj se mjeri podudaraju s javno dostupnim informacijama o količinama, obvezama i troškovima koje su preuzeli hrvatski porezni obveznici.

“Provizorni račun pokazuje da je Hrvatska do sada bacila oko 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali koja nije iskoristila. No, Hrvatsku očekuje bacanje još otprilike 140 milijuna eura ako se ne izbori revizija ugovora s farmaceutskim kompanijama,” rekao je zastupnik.

>>>Vrh Parlamenta zalupio vrata javnosti I istraga nabavke cjepiva, Ursule von der Leyen

Podsjetio je i da su pojedine članice Europske unije od Europske komisije čija je predsjednica Ursula von der Leyen predmet istrage europske tužiteljice i postojane kritike zbog privatnih razgovora o javnom tenderu.

“Ako Vlada Andreja Plenkovića uistinu nije učinila ništa da se izbori da ne plaćamo cjepivo koje ćemo uništiti ili nikada neće biti proizvedeno, to je doista legalna pljačka stoljeća hrvatskih građana i takvo postupanje ravno je veleizdaji,” rekao je zastupnik i najavio da će Most nastaviti inzistirati na istrazi više nego manje očitog covid profiterstva.

>>>EU u 2023. mora kupiti 450 milijuna Pfizer/BioNTech doza, pojedine članice negoduju

Najavio je da će kroz tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih institucija za vrijeme trajanja pandemije u Hrvatskoj.

Kontekst

Komisija je u jeku pandemije naručila monstruozne količine cjepiva i osmislila shemu koja cijepljenjem i docjepljivanjem ili postojanim testiranjem – covid potvrdama i propusnicama – uvjetuje temeljne slobode, poput rada i kretanja.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Predsjednica izvršnog tijela pritom je o javnom tenderu za cjepiva povela privatne razgovore i s glavnim direktorom Pfizera razmjenjivala tekstualne poruke na WhatsApp-u.

Kada su mediji i građani zatražili uvid u prepisku, Komisija je rekla da su predmetne poruke izbrisane.

Ured Europskog tužitelja u studenom je pokrenuo istragu navodne korupcije u nabavci cjepiva od koje su najviše profitirali američki Pfizer i njemački BioNTech.

Procjenjuje se da je vrijednost svih tendera za cjepiva 35 milijardi eura, no ugovori su zaštićeni i njihov sadržaj  nije dostupan javnosti.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Hrvatska je među zemljama članicama koje traže izlaz iz bezizlaznih ugovora i bijeg od nametnutih obveza.

Renomirani New York Times u veljači je pokrenuo sudski postupak i tužio Komisiju u nastojanju da oslobodi informacije.

Ursula von der Leyen (životopis) bivša je ministrica obrane u Njemačkoj čiji su mandat popratili skandali s nabavom i proliferacijom neonacizma (vanjska poveznica, DW), njezin je suprug Heiko plemić i dionik farmaceutske industrije (wiki).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima