Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Možda malo kasnimo’: Holzmann želi dva, tri povećanja kamatne stope za financijski sustav

Europska središnja banka (ECB) ove bi godine kamatne stope za financijski sustav mogla povećati u tri navrata, izjavio je monetarni sokol u Upravnom vijeću Robert Holzmann u intervjuu za Salzburger Nachrichten.

>>>Novi krojač smjernica ECB-a Holzmann protiv friškog stvaranja novca

“Mislim da bi bilo primjereno poduzeti najmanje dva ili čak tri koraka. To bi mogli biti manji, e.g. 0.25 (postotnih bodova) svaki. Ako bi se to dogodilo do prosinca, onda bi učinak bio da depozitne stope za banke, koje su sad na minus 0.5 posto, do 2023. godine budu u pozitivnom teritoriju,” rekao je guverner austrijske središnje banke.

“Još uvijek biste bili poprilično daleko od prirodnih nominalnih kamatnih stopa. Stoga još moramo prevaliti dugački put. No to bi bio dobar signal za javnost.”

Kašnjenje

Krojači monetarne politike ECB-a u posljednjim su mjesecima sve glasniji u pozivima na njezinu normalizaciju, pojedini su članovi odbora sugerirali da prve korake žele u srpnju.

>>>ECB zabrinut, zagrijan za vraćanje kamata u pozitivni teritorij, gašenje tiskare

Upitan je li ECB okasnio s monetarnim stezanjem, što je i gledište Grabancijaša, Holzmann je odgovorio: “Ne bih rekao da je prekasno. Ali je akcija možda mogla biti poduzeta prije. Sjedinjene Države su oko pola godine ispred nas u gospodarskom ciklusu. U tom je smislu odgovarajuće da ECB djeluje kasnije. Možda je i Fed malo okasnio.”

Govoreći o posljedicama odluke američkih Federalnih rezervi koje su pod prijetnjom povijesne inflacije kamatne stope povećale za pola postotna boda, što je osnažilo dolar te bi moglo rezultirati daljnjim pritiskom na cijene u europodručju Holzmann je ponovio da “ECB ne cilja stopu tečaja.”

>>>Radnička fronta brije da njemačke banke ‘oporezuju bogate’

“No mi ju pažljivo pratimo i uzimamo u obzir pri donošenju odluka. Mi vjerojatno nećemo moći kompenzirati razliku koju sada imamo u povećanju kamatnih stopa, ali je barem izgledno da se jaz neće značajno povećati.”

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Guverner je otklonio strahove od scenarija u kojem bi rastuća inflacija potakla rast plaća i izazvala inflacijsku spiralu.

“Mi pažljivo motrimo dogovore o plaćama. I to nas u ovom trenutku ne zabrinjava. Ali opasnost, u principu, uvijek postoji. Ako dođe do toga, mi bismo stope morali povećati snažnije kako bismo izbjegli moguće drugorazredne učinke. To bi moglo utjecati na realnu ekonomiju, no u ovom trenutku to nije slučaj,” rekao je.

Kontekst

Američka i europska središnja banka negativne kamatne stope u financijskom sustavu koriste u nastojanju da primarne i sekundarne dilere, banke i druge zajmodavce, potaknu na financiranje realne ekonomije.

ECB prekonoćno “parkiranje” novca u središnjici naplaćuje po negativnoj stopi u korelaciji s veličinom pologa.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

Banka istovremeno “nagrađuje” plasmane novca na tržište, omogućujući komercijalnim inačicama da novac također dobiju po negativnim kamatnim stopama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>‘Možda malo kasnimo’: Holzmann želi dva, tri povećanja kamatne stope za financijs… […]

  2. […] Stezanje monetarne politike u europodručju da ne spominjemo. […]

Comments are closed.