Biznis i ekonomija

Možemo!, HGK i Komisija upozoravaju na rast cijena, lakomo ugrožavanje tržišta nekretnina

Na jutrošnjoj konferencije za medije predstavnici Političke platforme Možemo! Sandra Benčić i Tomislav Tomašević ponovno su upozorili na, kako navode u priopćenju, “činjenicu da su sve dosadašnje mjere stambene politike ove Vlade usmjerene na povećanje dostupnosti stanovanja svedene su na subvencioniranje kredita, što ima nekoliko negativnih efekata. Od 2017. godine od kada se mjera provodi, linearno se iz kvartala u kvartal diže indeks cijena stanova u Zagrebu. Hrvatska je trenutno 3. zemlja u EU po rastu cijena nekretnina u drugom kvartalu ove godine.”

>>>U drugom tromjesečju godišnji skok cijena stambenih objekata za 14,5% u Zagrebu, 9,1% na Jadranu

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović je krajem studenog na 32. Forumu poslovanja nekretninama rekao da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju držati nekih realnih okvira. Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci.

“Prema najnovijim podacima koje smo dobili od Ministarstva graditeljstva država je do sada preuzela obavezu subvencioniranja kredita u vrijednosti od 628 milijuna kuna, a  za to se prema etalonskoj cijeni građenja moglo financirati gradnju 1700 stanova za dugoročni najam. To bi spriječilo eksploziju cijena stanova, a sama takva  investicija ne bi predstavljala bacanje novaca u profite banaka, nego održivu investiciju koja se vraća kroz najam i osigurava nove investicije u javnu stanogradnju,” rekla je okupljenim novinarima Sandra Benčić.

>>>Možemo!: stambena politika Vlade je promašena, od javnog novca profitiraju banke

“U 18 godina državno poticane stanogradnje, država u izgradnju stanova uložila 1,1 milijardu  kuna, a  samo u  tri posljednje godine više od polovine tog iznosa za subvencioniranje stambenih kredita. Pri tome je čak 33% iznosa kredita odobreno za kupnju stanova u Zagrebu potičući tako daljnju centralizaciju zemlje,” upozorila je.

Politički koktel za podizanje cijena

“Uz sve to, proteklog je tjedna Grad Zagreb donio odluku da je paušalni iznos poreza za turistički najam 300 kuna po krevetu godišnje. To znači da je najam turistima i dalje u povlaštenom poreznom položaju u odnosu na dugoročni najam stanovnicima: iznajmljivači koji svoje stanove daju u dugoročni najam u prosjeku plaćaju čak 10% od cijene najma, odnosno oko 300 kuna mjesečno,” dodao je Tomislav Tomašević.

Jedno od ključnih područja stambene politike – politika dugoročnog najma u Hrvatskoj je sustavno zanemarivano: osim što se dugoročni najam porezno kažnjava, sami podstanari su  vrlo slabo zaštićeni, posebno u vrijeme turističke sezone kada ih se izbacuje iz stanova zbog unosnijeg najma turistima.

>>>Markovina: Split gubi stanovništvo jer je cijena kvadrata apsolutno narasla u nebo

Kombinacija mjera subvencioniranja kredita za kupnju stanova i porezne politike koja favorizira turistički najam, dovela je do nedostatka stanova za najam u Zagrebu i drugim turističkim gradovima Hrvatske, te eksplozije cijena nekretnina, stvarajući ponovno nekretninski balon koji je posljednji put po mnoge vrlo loše završio.

Politička platforma Možemo! zalaže se za javna ulaganja u izgradnju stanova za dugoročni najam, promjene poreznog sustava tako da se porezno stimulira dugoročni najam, te bolju zakonsku zaštitu podstanara, navodi se u priopćenju platforme.

Upozorenje HGK, Komisije

Da je situacija na tržištu nekretnina neodrživa u posljednjim mjesecima ističu i drugi dionici. Primjerice, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović je upozorio da cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno.

Dubravko Ranilović; Foto: HGK

“Tržište nekretnina je u uzletu pa mi u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. Pametni iz krize nauče kako spriječiti njen efekte. Moram naglasiti da ne očekujemo nikakve krize i želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno i ne želimo da se stvori nekretninski balon. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije jer uvijek dođe do jojo efekta,” izjavio je Ranilović krajem studenog na 32. Forumu poslovanja nekretninama, dodavši da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju držati nekih realnih okvira. Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci.

>>>Ranilović upozorava na ‘nerealnu ponudu, varljivu statistiku cijena nekretnina’

Komisija se na neodrživu fiskalnu politiku, uključujući stanje na tržištu nekretnina, osvrnula u friško objavljenom Izvješću o mehanizmu upozoravanja, unutar Jesenskog semestra.

Grabancijaš/Možemo!/HGK