PolitikaPreporučeno

Možemo! komentiralo jesenski paket državne pomoći

Sandra Benčić i Ivana Kekin; Foto: Možemo!/Handout

Platforma Možemo! u priopćenju za javnost komentira u četvrtak predstavljen i 21 milijardu kuna vrijedan Jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena (.pdf/detalji).

Priopćenje platforme prenosimo u cijelosti.


Intervencija države u cijene energenata i povećanje socijalnih transfera prema ugroženim kućanstvima apsolutno je nužna – na to smo kao Klub Zeleno-lijevog bloka u Saboru upozoravali već prije i tražili da se mjere donesu ranije.

Posebno smo zadovoljni što je Vlada RH napokon prihvatila naše učestale apele da se uvede porez na ekstraprofite kompanija koje imaju značajan rast dobiti upravo na ovoj energetskoj krizi. Jednako tako smatramo da je dobro da je država intervenirala i zaštitila od divljanja cijena energenata sve neprofitne organizacije što uključuje i škole, vrtiće, udruge, organizacije u kulturi itd.

>>>Fiskalna moć prilagođavanja i korekcije u novom osvrtu Šonje

Ono što je nedostatno u ovom prijedlogu je potpuni izostanak intervencije u cijenu plina za poduzetništvo. Neshvatljivo je kako je Vlada baš u tom segmentu odlučila čekati EU, umjesto da odmah intervenira u cijenu plina: naime izostanak takve mjere mogao bi izuzetno loše utjecati na konkurentnost i opstanak industrija koje za proizvodnju koriste plin kao energent.

Domino efekt

Izostankom intervencije u to polje izaziva se daljnji domino efekt rasta cijena hrane, jer proizvodnja gnojiva u potpunosti ovisi o plinu i poremećaji u ovogodišnjoj proizvodnji gnojiva imati će vidljive efekte na tržište hrane naredne godine. Isto tako sva prerađivačka industrija će zbog izostanka mitigacije cijene energenata i dalje generirati inflaciju jer im udio cijene energenata u cijeni konačnog proizvoda raste. Tako je zapravo cijeli paket usmjeren na posljedice inflacije, ali ne i mitigaciju uzroka u proizvodnom sektoru.

>>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

Jednako tako mjere koje obuhvaćaju ograničenje cijena energenata – struje za komunalna poduzeća, prema dosad predstavljenom odnose se samo na vodoopskrbu i odvodnju, ali ne i druge sektore, a subvencioniranje goriva za javni prijevoz odnosi se samo na dizel, a cjelokupna mjera podrške javnom prijevozu iznosi svega 75 milijuna kuna. Sve druge vrste prijevoza koje ne koriste dizel ostat će bez potpore.

Ciljana distribucija

Što se tiče povećanja socijalnih transfera prema ugroženim kućanstvima – ona su nužna i hitna jer rast troškova života nije samo u segmentu energenata. I sami smo tražili da se napravi potrošačka košarica za različite tipove kućanstava kako bi se umjesto horizontalnih mjera uvele specifične mjere i transferi za različite vrste kućanstava: sada imamo potpore za umirovljenike, povećanje za korisnike dječjeg doplatka, povećanje izdvajanja za kućanstva u energetskom siromaštvu i smatramo da je to svakako bolje od horizontalnih mjera.

Hrana i poljoprivreda

Što se tiče poljoprivrede i hrane – iz mjera je vidljivo da Hrvatska nema politiku hrane. Investiraju se značajna sredstva u poljoprivrednu proizvodnju, no bez ikakvog vezivanja za vrstu proizvodnje koja će se subvencionirati. Isto tako nije jasno kako će se primjenjivati kriterij ekološki i klimatski prihvatljivih metoda uzgoja. Zamrzavaju se cijene pojedinih proizvoda, pri čemu za neke proizvode nije jasno kako su završili na toj listi, poput mljevenog mesa, ali isto tako smatramo da je umjesto zamrzavanja cijena hrane (horizontalna mjera djeluje jednako i prema bogatima i siromašnima)  trebalo osigurati novčane transfere prema onim kućanstvima koji se nalaze u nižim dohodovnim razredima ili ići s ograničavanjem marži na ključne prehrambene i higijenske proizvode.

Socijalni kriteriji

U pogledu energetske tranzicije mjere su najlošije razrađene: nema mjera za građansku energetiku osim micanja PDV-a na sunčane elektrane: mi smo kao saborski klub predlagali, i još uvijek stojimo iza toga, da je nužno osigurati značajna sredstva iz Fonda za energetsku učinkovitost kao i aktivirati investicije HEP-a u kućne sunčane elektrane i kombinaciju solara i dizalica topline kako bi pokrenuli široku i brzu transformaciju sektora kućanstva.

>>>Nova runda izravne novčane pomoći građanima Njemačke srami koaliciju HDZ-a

Kod mjera koje se tiču energetske obnove zgrada i kućanstava, opet ne vidimo socijalni kriterij: nužno je prvo financirati ona kućanstva koja imaju velike gubitke energije, a nalaze se u energetskom siromaštvu.


Pratite nas na Google vijestima