Biznis i ekonomijaPreporučeno

Možemo upozorilo na pregrijavanje tržišta nekretnina, pozvalo na kraj APN-a i javnu stanogradnju

Klub zeleno-lijevog bloka u utorak je u Saboru prenio upozorenje Europskog odbora za sustavne rizike da državne subvencije stanogradnje i stambeni krediti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) ugrožavaju financijski sustav.

Citiran je rast cijena nekretnina i zaduženosti građana.

>>>Možemo!: stambena politika Vlade je promašena, od javnog novca profitiraju banke

Sandra Benčić i Bojan Glavašević u navedenom su kontekstu apelirali na Vladu da odustane od APN-a već ove godine te da se sredstva usmjeri u gradnju stanova za javni najam.

Izravno remećenje tržišta

Benčić je podsjetila da članovi platforme od početka APN-ovih subvencija 2017. upozoravaju da one izravno potiču rast cijena nekretnina, te da se te subvencije samo prelijevaju u profit banaka dok se i onima kojima se nastoji pomoći i svima ostalima značajno diže cijena nekretnina.

>>>Razriješen je Krešimir Žunić – novi direktor APN-a Dragan Hristov: 204. sjednica Vlade

Istovremeno, zato što je mjera usmjerena isključivo na kreditno sposobne i zato što druge mjere praktički ne postoje, građani koji rade prekarno i koji nisu kreditno sposobni ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje.

>>>Kamate na subvencionirane stambene kredite i dalje daleko od europskih

Zato je Hrvatska pri samom dnu EU po dobi kada mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma – u prosjeku s gotovo 32 godine starosti.

“Stanovanje za sve”

Platforma Možemo zato poziva Vladu da država u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, posebno s onima gdje cijene najma i nekretnina drastično rastu, sredstva preusmjeri u fond za gradnju stanova za javni najam.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

To je politika koja je već dugo dio programa platforme Možemo i koju je u više navrata predlagala Vladi, pa i amandmanom na državni proračun za 2022., koji vladajuća većina nije prihvatila.

Investicije u izgradnju stanova za javni najam platforma vidi i kao priliku za održivo investiranje mirovinskih fondova, istovremeno osiguravajući dostupno i kvalitetno stanovanje, dizanje standarda zaštite najmoprimaca i veću ekonomsku i egzistencijalnu sigurnost naših građana.

>>>Pomama elite za najskupljim stanovima sugerira snaženje gentrifikacije Zagreba

Cilj je da troškovi stanovanja, uključujući i režije ne prelaze 30% kućnog budžeta. Kako je istaknula Benčić, u Hrvatskoj je samo 2 posto stanova u javnom vlasništvu, dok je prosjek u Europskoj uniji 15 posto.

>>>Ministarstvo najavilo novu rundu subvencioniranja stambenih kredita | APN 2022.

“Dostupnošću stanovanja za mlade ljude i obitelji po cijeni najma koja je niža od tržišne mi bismo, kada bismo imali dovoljno takvih jedinica, mogli značajno utjecati na tržište na kojem cijene najma i nekretnina divljaju,” rekla je.

Izlazak iz balona

Benčić je apelirala na Ministarstvo graditeljstva da već sad odustane od APN-ovih subvencija, „jer bi nas još jedna godina mogla uvesti u nepovratnu spiralu koja bi mogla dovesti do “pucanja nekretninskog balona“.

Preraspodjela poreznog tereta

Kako bi se takav scenarij izbjegao i kako bi se tržište nekretnina reguliralo, Benčić je navela bi se moglo promisliti i preraspodjeli poreznog tereta.

Porezni teret u Hrvatskoj trenutno je koncentriran na rad i one koji žive od rada, kao i na potrošnju, dok je porezna presija na kapital i imovinu, posebno na nekretnine i prihode od nekretnina, neusporedivo manja.

>>>Zagreb: Možemo! najavilo širenje fonda neprofitnih stanova, stambene zadruge i zemljišne zaklade

“To je sustav koji nas vodi u propast – u nekretninski balon s jedne strane i otežavanje gospodarskog razvoja s druge,” rekla je.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo