PolitikaPreporučeno

Možemo!: Uspjeli smo! Zajedno smo spasili planinarske domove!

Nakon pritiska struke, građana i politike i naše peticije za spas planinarskih domova koja je prikupila gotovo 23 tisuća potpisa građana, Vlada je, nakon što je prvotno pokazala potpuno nerazumijevanje svrhe i smisla planinarskih objekata, sada ipak izmijenila sporni članak 16. Nacrta prijedloga zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, rekle su Urša Raukar i Morena Lekan na današnjoj konferenciji za medije stranke Možemo!

“Kako smo u suradnji s građanima obranili naše plaže, tako smo i opet u suradnji s građanima obranili planinarske domove i kuće od iracionalne komercijalizacije i vratili ih onima koji su ih ii desetljećima održavali – planinarima!”, rekla je Urša Raukar, dodavši da su, dok je prijedlog Zakona još bio u javnoj raspravi, upozorili na neodržive i nerealne stavke vezane uz planinarsku infrastrukturu, dakle, domove i kuće, dok skloništa taj prijedlog uopće nije ni registrirao.

Temeljni problem prijedloga zakona o planinarskoj infrastrukturi bio je elementarno nerazumijevanje svrhe i cilja planinarskih domova, kuća i skloništa, a to je u prvom redu sigurnost planinara i ostalih građana u planinama, kao i činjenica da su to referentna mjesta za HGSS.

“Taj prijedlog je predviđao i mogućnost potpuno nerazumne komercijalizacije s nevjerojatnim ciframa od milijun do milijun i pol eura zakupnine, što je potpuno nerealno s obzirom da je većina tih objekata sagrađena na teško dostupnim mjestima, potpuno nepogodnima za bilo kakvu komercijalizaciju. To zato otvara prostor sumnji da bi se netko ‘spretan’ mogao okoristiti takvim zakonskim rješenjima i neku kuću ili dom pretvoriti u privatnu oazu”, rekla je saborska zastupnica.

Veliki problem tog prijedloga je bio i da se uopće nije konzultiralo ni uključilo struku, planinarski savez i planinarska društva, a koji su izgradili većinu domova, kuća i skloništa i brinuli su i brinu o njihovom održavanju svojim sredstvima.

Morena Lekan, zastupnica Možemo! u Primorsko-goranskoj županiji, govorila je o izmjenama Nacrta u kojem je, zahvaljujući pritisku zbog kojeg nacrt nije uspio proći ispod radara javnosti, ipak izmijenjen sporni članak 16.

“Novi prijedlog je napredak u odnosu na prvotni prijedlog: za početak, konačno su opisani i klasificirani svi planinarski objekti – domovi, kuće i skloništa, a precizirana je svrha tih objekata na način da je istaknuto najvažnije; da su tu radi sigurnosti i okrijepe planinara i drugih posjetitelja”, istaknula je Lekan.

Također je važna nova odredba koja obvezuje državu da ulaže u obnovu domova, kuća i skloništa.

Naravno, ostalo je još dosta problema, poput onog da se o formiranju cijena zakupa ne govori ništa osim da će se uvjeti donijeti u zasebnom pravilniku, a loša navika ove Vlade je da se pravilnici često ne donose niti godinama nakon stupanja zakona na snagu. Također, ono što ćemo sigurno po donošenju ovog zakona tražiti jest popisivanje objekata, utvrđivanje njihova stanja te izrada liste prioriteta za obnovu te inzistirati na proaktivnosti države u tom smjeru.

“Ovaj prijedlog zakona ima još prostora za unaprjeđenje i na to ćemo svakako nastaviti ukazivati. Čestitamo i zahvaljujemo građanima na prvoj pobjedi!“, zaključila je Lekan.

Comment here