Biznis i ekonomijaPreporučeno

Možemo! započelo kreaciju i promicanje novih vizija i načela upravljanja obalom

Sandra Benčić i Ivana Kekin; Foto: Možemo!/Handout

Platforma Možemo u ponedjeljak je u suradnji sa strankom Srđ je Grad započela kampanju kreacije i promicanja novih vizija i načela korištenja hrvatske obale i obalnih resursa.

Prva tribina “ZA obalu” održana je u hotelu Lapad, gdje su saborske zastupnice Zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić i Ivana Kekin, te županijski vijećnik Marko Giljača u razgovoru s građanima promišljali kako sačuvati obalu od eksploatacije i devastacije kroz promjenu modela gospodarskog razvoja prema onom temeljenom na održivosti, zelenim politikama, lokalnim potrebama i resursima i diverzifikaciji ekonomskih djelatnosti na obali.

Kratkovidna i neodrživa strategija

Benčić je, među ostalim, istaknula da trenutna politička i ekonomska strategija koja se oslanja na prekomjernu urbanizaciju, apartmanizaciju i hotelizaciju, uz uništavanje obalnog pojasa, pri čemu je jedini indikator uspješnosti broj ostvarenih noćenja, kratkovidna i neodrživa, već u sljedećem koraku garantira pad turističke potražnje, te uništava vrijedne prostorne resurse za nekoliko generacija.

>>>Flego: moramo prestati ulagati u turističku kvantitetu i dignuti našu kvalitetu

“Takvo gospodarenje obalom, iako omogućuje kratkoročnu korist za mali broj ljudi, obično investitore i koncesionare, srednjoročno i dugoročno često čini nepovratnu štetu za lokalnu zajednicu i okoliš,” rekla je.

Kekin je podsjetila da su sve dosadašnje vlade provodile projekte koji su zauzimali značajne i vrijedne dijelove obale, a često predstavljali estetsku, ekološku, pa i ekonomsku devastaciju ili unazađenje lokalne zajednice, poput izgradnje predimenzioniranih hotela koje ne prati adekvatna komunalna infrastruktura ili izgradnje megalomanske infrastrukture marina i luka, koje služe specifičnim potrebama jedne niše turista, nauštrb potreba lokalnog stanovništva.

>>>Ferić (SDP): Istra treba turizam u službi građanki i građana

“Tako imamo luke za jahte i megajahte, a nemamo privezišta za brodice lokalaca,” rekla je. “Devastacija se odvija i kroz nelegalnu, a nesankcioniranu gradnju na pomorskom dobru, kroz nelegalno nasipanje plaža koje se kamuflira u tzv. dohranu te kroz čestu zlouporabu koncesija na plažama koje završavaju tako da redovi ležaljki onemogućuju prilaz onima koji nisu spremni platit,” dodala je.

Temeljna načela

Zeleno-lijevi blok smatra da je krajnji čas da počnemo cijeniti i čuvati prirodne i kulturne resurse, a na tribini su iznesena i neka od osnovnih načela. Prvo, važno je investicije usmjeriti u obnovu postojećih zapuštenih i neiskorištenih kapaciteta, umjesto u tzv. greenfield investicije koje troše nove prirodne resurse za gradnju. Drugo, svi novi smještajni kapaciteti moraju biti praćeni adekvatnom komunalnom infrastrukturom koja ne može padati na trošak građana. Treće, nužno je zaštititi pomorsko dobro od gradnje, a obalu i prirodne plaže od nasipavanja i mijenjanja obalne crte. Četvrto, turistički kapaciteti trebaju biti integrirani u ukupnu ekonomiju područja, prvenstveno u smislu osiguranja lokalne ponude hrane i pića i spajanja razvoja zaleđa s obalom. Peto, potrebno je promišljati viziju cjelogodišnje ekonomske djelatnosti obalnih i otočnih područja koja otvara prostor različitim profesijama jer monokultura turizma dovodi i do napuštanja tih sredina od strane onih koji se obrazuju za druge vrste djelatnosti.

Promjena paradigme

Za Zeleno-lijevi blok nužna je i promjena paradigme koja će umjesto brojanja kreveta i vozila koja su prešla granicu, kao prioritete postaviti utjecaj na dobrobit što šireg kruga ljudi, očuvanje resursa i također utjecaj na one koji dolaze nakon nas.

>>>Možemo! podcrtalo pogodovanja, mizeriju i nezakonitosti u dodjeli koncesija | VIDEO

“Prva tribina pokazala je da je lokalno stanovništvo itekako zainteresirano za navedenu tematiku te ulijeva optimizam da ćemo kroz našu dužobalnu turneju zajednički doći do što preciznije vizije budućeg razvoja, na kojem ćemo inzistirati i u saborskom radu, kroz izmjene zakona, no i na lokalnom nivou kroz rad naših lokalnih grupa, u suradnji s građanima,” zaključila je Benčić.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo!