Biznis i ekonomija

Možemo! zatražilo uvid u odluku o dokapitalizaciji Petrokemije

Zastupnice Možemo! u četvrtak su zatražile da se utvrdi odgovornost za gubitak kontrolnog paketa dionica Petrokemije od strane države te da Vlada javnosti predstavi rješenje za nastali problem.

“Klub Možemo traži od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića objavu  teksta odluke o dokapitalizaciji temeljem kojeg je došlo do toga da je država od udjela od 44 posto spala na 20 posto vlasništva u kutinskoj Petrokemiji, strateškom poduzeću za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo. Riječ je o odluci donesenoj 29. veljače 2024. na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, koja je provedena na način koji nije nimalo uobičajen u procesima dokapitalizacije koji za posljedicu ima gubitak ikakve kontrole nad strateškom tvrtkom  i zato tražimo da javnost ima uvid u cjelokupni tekst odluke,” rekle su na novinskoj konferenciji predsjednica saborskog kluba Možemo! Sandra Benčić i saborska zastupnica Jelena Miloš.

Neodgovorno ponašanje

Zastupnice su rezimirale da je Vlada proračun oštetila preuzimanjem 450 milijuna kuna Petrokemijinog duga, te potom prilikom izlistavanja na Zagrebačkoj burzi tijekom kojeg je CERP kao predstavnik države propustio naplatiti više od 300 milijuna kuna naknade.

Vlada je neodgovornim ponašanjem, propuštanjem da zadrži jednaki udjel u Petrokemiji izgubila utjecaj na budućnost te kompanije. Dozvolili su da država kao manjinski dioničar ide dokapitalizirati tvrtku prije većinskog turskog vlasnika, što uopće nije standardna praksa, i zbog čega je Hrvatska izgubila kontrolni paket, rekle su.

Za takvo neodgovorno ponašanje, u kojem država gubi kontrolni paket nakon što je u Petrokemiju uložila 12 milijuna eura novca građana, netko mora snositi odgovornost, izjavila je Miloš.

“Već više od mjesec dana o tome se ne izjašnjava ni premijer Plenković ni ministar poljoprivrede (Josip) Dabro, ni ministar gospodarstva, iako Petrokemija ima strateški značaj za domaću poljoprivredu kao jedini proizvođač gnojiva u Hrvatskoj, zapošljava više od tisuću ljudi i puni četvrtinu kutinskog proračuna,” dodala je.

Miloš je ocijenila i da je riječ o simptomu šireg problema jer je upravljanje poduzećima od strateškog značaja za RH priča neuspjeha i gubitka strateških resursa, od INA-e do Petrokemije.

“Našu pažnju u ovom mandatu usmjerit ćemo na zaštitu strateških interesa Republike Hrvatske. Pratit ćemo što se događa s Petrokemijom, pratit ćemo situaciju s prodajom Belja i koncesijom državnih poljoprivrednih zemljišta, kao i s HEP-om, i ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti rasprodaju državnih kompanija za privatne interese,” rekle su zastupnice.

Benčić je također navela da je turski investitor preuzimanjem Petrokemije stekao i kontrolu nad Lukom Šibenik, što mu omogućava da u budućnosti preko luke uvozi mineralna gnojiva u RH i EU iz Turske gdje ima svoje pogone, a da Petrokemija prestane s proizvodnjom ili ne bude dovoljno konkurentna jeftinim mineralnim gnojivima iz Turske koja je kroz strateški sporazum s Gazpromom i otvaranjem Turkstreama dobila pristup jeftinom ruskom plinu.

Grabancijaš/Priopćenje za javnost stranke Možemo!


Povezane vijesti