PolitikaPreporučeno

Možemo zavjetovalo obranu javnog dobra, borbu protiv ograđivanja i naplaćivanja plaža

Marko Giljača, Đuro Capor i Sandra Benčić; Foto: Cropix/YouTube

Platforma Možemo! i partneri iz Srđ je Grad održali su u petak u Dubrovniku konferenciju za medije povodom nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao niz komentara u javnosti.

>>>Možemo! započelo kreaciju i promicanje novih vizija i načela upravljanja obalom

Sandra Benčić, Đuro Capor i Marko Giljača najavili su da će se zajedno s građanima, ali i u Saboru, županijskim skupštinama i gradskim vijećima diljem obale boriti za to da: NEMA ograničavanja pristupa javnom pomorskom dobru, NEMA ograđivanja i NEMA naplaćivanja ulaza na plaže, te ZA dostupnost javnog pomorskog dobra svima, ZA uvođenje reda u prostorne planove i na područjima koja su dana u koncesiju i ZA redovne i učinkovite kontrole pridržavanja obveza koje proizlaze iz ugovora o koncesijama.

Čuvanje javnog interesa

Izjavili su da je svima već godinama jasno da je potrebno mijenjati zakon iz 2003. godine, ali da su nezadovoljni prijedlogom, kao i da vjeruju da će oštra kritika javnosti utjecati na arhitekte zakona da konačni prijedlog bude puno bolji i usmjereniji očuvanju javnog interesa građana i nesmetanog pristupa javnom pomorskom dobru.

>>>Možemo! podcrtalo pogodovanja, mizeriju i nezakonitosti u dodjeli koncesija | VIDEO

Marko Giljača, županijski vijećnik iz Srđ je Grad, napomenuo je da je važnost kreiranja novih politika upravljanja obalnim područjem prepoznata od strane Srđ je Grad i Možemo! te da obje stranke već godinama aktivno sudjeluju u njihovom zagovaranju. “Ove godine smo pokrenuli i niz tribina koje su pod nazivom ZA!Obalu održane u obalnim gradovima od Dubrovnika do Pule, a posljednja je bila prošlog tjedna na Korčuli. Zajednički nazivnik svega što smo u raspravama, iznesenim primjerima i kroz pitanja građana mogli čuti je ogroman pritisak investitora na obalni pojas i prvi red do mora, nered i nedostatak stvarne kontrole na koncesioniranim područjima te devastacija obale nasipavanjem plaža i gradnjom nelegalnih molova.

Giljača je istaknuo kako je najbolji primjer nametanja projekata koji su nagrdili povijesni krajobraz i obalni pojas čudovišna Marina Frapa koju je Vlada RH nametnula Dubrovniku kroz Zakon o strateškim investicijama i trajno oduzela građanima vrijedni akvatorij Gruškog zaljeva. “Primjeri sa Brača gdje je novosagrađani hotel, ironično nazvan Hotel View, zaklonio cijela Postira, pokušaj investitora da uz pomoć antireferendumske koalicije u Puli nametne projekt hotela na Lungomareu i otme građanima prostor za rekreaciju i kupanje i niz drugih. Niz posezanja za jednim od najvrjednijih resursa koji Hrvatska ima – morskom obalom. I to građani prepoznaju i sve glasnije iznose protivljenje takvim megaprojektima koji lokalnoj zajednici ne donose nikakvu dobit, već samo dodatno opterećuju ionako nedostatnu komunalnu infrastrukturu.

Zabrinjavajući trendovi

Sandra Benčić, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode istaknula je tri posebno zabrinjavajuće tendencije ovog prijedloga zakona: tendencija daljnjeg jačanja privatne eksploatacije pomorskog dobra i mogućnost isključivanja javnosti od prilaska plažama sa isključivom koncesijom u nenaseljenim mjestima, daljnje nasipavanje obale, što neminovno vodi potpunom uništavanju mora i podmorja uz obalu i živog svijeta u njemu, te nedostatni mehanizmi nadzora nad provedbom koncesija na pomorskom dobru. Istaknula je da je za Možemo! apsolutno neprihvatljiva ideja davanja bilo kojih plaža u isključivu koncesiju, te da se Hrvatska ne treba takmičiti s Turskom ili Grčkom i takvim turističkim modelima jer to vodi privatizaciji zajedničkih resursa, masovnom turizmu i utrci prema dnu s cijenama. “Takav oblik turizma nam ne treba niti u njemu možemo biti konkurentni“, naglasila je.

Benčić je istaknula i da će biti protiv mogućnosti da se koncesije na pomorskom dobru daju na rok od 99 godina te dala prijedlog da se umjesto toga ostavi maksimalna koncesija na 50 godina, s mogućnošću produženja za dodatnih deset u slučaju da u 50 godina investicija nije amortizirana. Uz navedeno, Benčić je navela da u zakonu ima i dobrih rješenja poput utvrđivanja granica pomorskog dobra, no da će zajedno s građanima na tribinama diljem obale definirati alternativna rješenja za prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Nastavak loših, neodrživih praksi

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, Đuro Capor, rekao je da se u gotovo isto vrijeme kada se ovaj prijedlog zakona našao u fokusu javnosti, na javnom savjetovanju našla i nova strategija razvoja turizma RH, ali da nijedan od ta dva dokumenta nije pravi odgovor na nagomilane probleme koje građani i lokalne zajednice svakodnevno susreću pri korištenju obale i pomorskog dobra. “Sve zatečene loše prakse, kršenja koncesijskih odobrenja i betonizacija obale i ovim prijedlogom zakona će se nastaviti neometano odvijati”, rekao je.

Capor je naveo tri primjera iz kojih se to vidi. Prvi primjer je iz Istre koja se zbog suše našla u situaciji da se provode mjere štednje vode, međutim ne pomišlja se ni na trenutak preispitati opravdanost planiranja i postojanja 25 golf terena u prostornom planu Istarske županije. Drugi primjer je vezan za Dubrovačko-neretvansku županiju i planiranje 55.000 novih kreveta u Izdvojenim turističkim zonama. “Problemu monokulture turizma pokušava se doskočiti s još više turističke izgradnje na dosad očuvanoj obali i to bez ikakve potrebe lokalnog stanovništva za zaposlenjem u tim turističkim zonama jer ionako smo iscrpili svu raspoloživu radnu snagu za postojeće turističke kapacitete ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama”, istaknuo je Capor.

>>>Zdušno protivljenje izgradnji hotela na pulskom Lungomare, srdačna podrška referendumu | anketa

Kao treći primjer naveo je Marinu Frapa, podvaljenu koruptivnim procesima u Gruški zaljev na način da je prethodno 400-500 stanovnika koji su imali vezove tu moralo otići i snalaziti se s vezovima kako umiju. “Iako je koncesionar izašao iz koncesijskog područja Vlada Andreja Plenkovića mu je u nekoliko navrata produljava rok za ispunjenje uvjeta iz koncesijskog ugovora. Na zadnjem gradskom vijeću donesena je Odluka da se ide u izmjene GUP-a ne bi li se tako legaliziralo nezakonito proširenje ove marine van koncesijskog područja. U HDZ-ovom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika i koncesiona, koji je stari lav istog tog HDZ-a, su se dogovorili pomoći članu svoje stranke. Tko će zaštititi građane i obalu od ove sprege koncesionara, developera, mešetara zemljištem s HDZ-ovim strukturama? HDZ-ovi zakoni, inspekcije i ministarstva zasigurno ne. Pozivamo građane da sudjeluju svojim komentarima u e-Savjetovanju u vezi novog zakona i borbi za očuvanje obiteljskog srebra, naše obale”, naglasio je Capor.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Priopćenje za javnost/Možemo!

Comments (1)

 1. The app helps you download everything: IGTV video clips, stories, images, reels, and highlights.
  Thus, if you actually wish to observe or see information offline all you want to perform is certainly present the app.
  Merely copy the link of the Instagram data you need to save and open up
  the app. After that, voila, you’re great to head
  out! On the other hand, you can also simply head out to the Instagram app and select “show to.” In that case, available the Story Saver app to download the articles you wish.

  However, like a lot of free apps in this checklist, the
  app’s littered with ads. We can all concur that numerous people
  nowadays are usually on their clever phones the majority of the time.

  Even so, some folks favor the excellent old-fashioned method
  to surf the website: through a browser on a computer.

  If that’s you, subsequently you might would like to recognize how to observe Instagram reports anonymously through a net browser

Comments are closed.