PolitikaPreporučeno

Mrsićevo ‘uznemiravanje branitelja opasan i kaznenom progonu podložan presedan’: ministarstvo

Mirando Mrsić
Mirando Mrsić; Foto; Hina/Admir Buljubašić/YouTube

Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, danas predsjednik stranke Demokrati, u utorak je optužio Vladu da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i ugrožava mirovinski sustav.

Mrsić se u obraćanju fokusirao na tvrdnje ministra branitelja Tome Medveda da je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina “izuzetno komplicirano”.

“To je poruka da se sustav nikad neće vratiti na 2013. godinu kada smo (kao lijeva koalicijska vlada) razdvojili mirovine. Mirovinska reforma premijera Plenkovića i ministra Pavića najbolji je dokaz da HDZ ima samo jedan cilj – zadržati vlast pod svaku cijenu i privilegije posebnih skupina u društvu kako bi na izborima dobili njihove glasove”, izjavio je na konferenciji za novinare u Saboru.

Sve druge mirovine u sustavu po posebnim propisima, rekao je, više se neće povećavati niti će se povećavati broj njihovih korisnika. “Ostaju samo braniteljske mirovine i očito da HDZ želi sačuvati taj dio svog biračkog tijela kako ono na izborima ne bi svoj glas dalo nekom drugom.”

HDZ je stvorio sustav zajamčenih braniteljskih mirovina koji je donio novi Zakon o hrvatskim braniteljima. Te su mirovine 54 posto veće od minimalne radničke mirovine, jer se ne određuju na temelju uplaćenih doprinosa kao radničke, već iznose 45 posto prosječne plaće.

MIRANDO MRSIĆ

Mrsić je podsjetio da zahtjev za usklađivanje radničkih i braniteljskih mirovina stiže iz Europske komisije i naveo da je vlada “poslušnički” udovoljila drugim njezinim zahtjevima, ali ne i ovom. On je potom ocijenio da do razdvajana mora doći “ako ne želimo da mirovinski sustav doživi kolaps.”

“A da je to moguće dokazala je bivša vlada 2013. kada su sve mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, razdvojene na dva dijela – dio koji je zarađen radom koji se financira iz doprinosa i drugi dio koji se financira iz proračuna,” rekao je.

Novi branitelji stižu u sustav 25 godina od rata

Iznio je i podatak da je u travnju ove godine prosječna braniteljska mirovina iznosila 5618 kuna, dok je prosječna radnička mirovina bila 2342 kune. No tu, kaže, nije kraj jer, zahvaljujući HDZ-u, nakon 25 godina od rata novi branitelji stižu u sustav braniteljskih mirovina.

HDZ je, podsjeća, stvorio i sustav zajamčenih braniteljskih mirovina koji je donio novi Zakon o hrvatskim braniteljima. Te su mirovine 54 posto veće od minimalne radničke mirovine, jer se ne određuju na temelju uplaćenih doprinosa kao radničke, već iznose 45 posto prosječne plaće. Za njih je prošle godine izdvojeno 540 milijuna kuna.

Mrsić je upozorio da će Hrvatska u sljedećih 15-ak godina imati 123.000 novih zajamčenih minimalnih braniteljskih mirovina i procjena je da će to koštati oko 28 milijardi kuna. Tim brojkama, ističe, treba dodati i sadašnjih 70.000 braniteljskih mirovina i još 15.000 novih zahtjeva za tim mirovinama.

Istaknuo je da ne dvoji da braniteljima treba osigurati dostojanstvena primanja kao zahvalu za ono što su napravili u Domovinskom ratu, ali, ističe, to ne smije biti “preko leđa radnika”.

Reagiranje Ministarstva branitelja

Ministarstvo branitelja u reagiranju objavljenom u večernjim satima navodi da je “užasnuto” njegovim zlonamjernim obraćanjem javnosti čiji svaki dio “sa zgražanjem osuđuje”.

“…uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan (je) i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.”

MINISTARSTVO BRANITELJA

“Gospodin Mrsić netočno, paušalno i bez ikakve osnove napada braniteljsku i stradalničku populaciju, izdvajajući tzv. ‘braniteljske mirovine’ prosječne visine od 5.567 kuna, zanemarujući da se radi o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nikada nisu bili u prigodi uplaćivati u mirovinski fond doprinose za puni staž jer su obrani Domovine stradali vrlo mladi. Dakle, ne radi se o nekakvoj imaginarnoj braniteljskoj mirovini koja bi pripadala braniteljima bez obzira na oštećenje organizma ili smrt. Isto tako, 14.000 obiteljskih mirovina koje ostvaruju obitelji iza smrtno stradalih branitelja, Mirando Mrsić naziva privilegiranim mirovinama koje oštećuju državni proračun i mirovinski sustav, a radi kojih ostali umirovljenici imaju manje mirovine. Zar njemu nije jasno da te obitelji primaju mirovine iza svojih supruga, očeva, sinova i kćeri koji su dali živote za Domovinu?,” piše u reagiranju koje, među ostalim, tvrdi da su brojke koje je iznio Mrsić neutemeljene.

“Mirando Mrsić zlonamjerno i potpuno neutemeljeno navodi brojčane pokazatelje o navodnih novih 123.000 zajamčenih minimalnih mirovina, za što ne postoji ni jedan pokazatelj. Što zbraja gospodin Mrsić to nikome nije poznato.  On navodi 15.000 novih zahtjeva za mirovine. Iznosi neutemeljene podatke, iako Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno i točno informira javnost o novim statusima HRVI, kojih ima 1.500, što je deset puta manje 15.000, odnosno brojke kojom on manipulira,” navodi se.

>>>Mrsić: danas se na pitanja o braniteljskim mirovinama prijeti kaznenim progonom

Ministarstvo, u neuobičajeno iscrpnom i emotivnom reagiranju kaže i da je “uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.”

(Hina/Grabancijaš)