PreporučenoTech

Musk dobio dozvolu za kliničko ispitivanje usađivanja čipova u ljudski mozak

NeuraLink, jedan od brojnih uzgrednih, ali potencijalno revolucionarnih biznisa najbogatijeg čovjeka svijeta Elona Muska, u petak je izvijestio da je dobio blagoslov američkih regulatora za implementaciju čipova u ljudski mozak.

>>>Manipulacija uma ‘nije fantastika’ – znanstvenici traže ‘neuro-prava’

Odobrenje Američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) “predstavlja značajni prvi korak koji će jednog dana našoj tehnologiji dopustiti da pomogne mnogim ljudima,” napisali su iz kompanije na Twitteru, uz najavu skorašnjeg regrutiranja za klinička ispitivanja.

Musk vjeruje da će moždani implantati izliječiti sijaset bolesti, uključujući pretilost, autizam, depresiju i šizofreniju te u konačnici omogućiti spajanje ljudskog uma s računalom i telepatsko pretraživanja weba.

On je lani rekao da je toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi ga primijenio na svojoj djeci.

Neuralink je odobrenje za pokuse s ljudima neuspješno tražio od 2019. godine.

Zahtjev je obnovljen 2022. godine, ali su regulatori zatražili novu odgodu i adresiranje potencijalnih opasnosti, uključujući mogućnost da sićušne žice “zaplove” ili prilikom vađenja oštete moždano tkivo.

>>>Prasica Gertruda pokazala učinkovitost uređaja za spajanje uma i umjetne inteligencije: Neuralink

Tvrtka je od osnivanja u 2016. godini bila predmet nekoliko saveznih istraga, uključujući zbog navodno bespoštednog testiranja na životinjama i neprimjerenog čuvanja i/ili transporta bioloških materijala.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima