PreporučenoTech

Musk predstavio Optimusa | VIDEO

Prototip robota Tesle; Foto: Tesla/YouTube

Glavni izvršni direktor Tesle, Elon Musk, u petak je predstavio prototip svojeg humanoidnog robota “Optimusa” i predvidio njegovu masovnu proizvodnju u milijunima primjeraka uz cijenu manju od 20,000 dolara.

Iznio je očekivanja da će za zgotovljen proizvod trebati oko jednog desetljeća iako bi kompanija prve narudžbe mogla prihvatiti u roku od tri do pet godina.

>>>Vratolomije robotskih kaskadera na setovima Disneya | GIF

U konačnici, rekao je, biznis s robotima mogao bi biti veći od biznisa s automobilima.

Konceptualna vizualizacija Optimusa; Foto: Tesla

Musk je “rudimentarni prototip” Optimusa predstavio u uredima u Palo Altu, Kalifornija, podsjetivši da Tesla ima liderske ambicije izvan proizvodnje automobila, uključujući robotiku i razvoj umjetne inteligencije.

Mi nismo samo kompanija koja proizvodi “cool automobile”, rekao je.

>>>Groovie čagica robota Boston Dynamicsa – Do you love me? Now that I can dance? | VIDEO

Glavni je prototip dovučen na pozornicu gdje je nevješto mahnuo rukom u predstavi koja bi mogla razočarati pobornike robotike upoznate sa sličnim japanskim proizvodima kakav je ASIMO ili američkim konkurentima poput Boston Dynamicsovog Atlasa.

Pojedini komentatori povlače i paralele s kosturom T-serije robota iz filmova o Terminatoru.

>>>Spooky kvar robotice za obuku stomatologa | GIF

Na prezentaciji su predstavljeni raznovrsni tehnički detalji, uključujući modalitete strojnog učenja temeljenog na ljudskom tijelu ili očekivanu težinu od 73 kilograma i relativno skromnu potrošnju energije.

Foto: Tesla

Musk je primjerak dovučen na pozornici nazvao najbližim konačnoj inačici i najavio kako će on za nekoliko tjedana “prohodati”.

>>>Robotica: molim vas nemojte blokirati put, moram raditi ili ću dobiti otkaz | VIDEO

“Još ima puno posla za napraviti u dorađivanju i dokazivanju Optimusa,” rekao je. Kasnije je dodao da će on “u roku od pet ili 10 godina biti nevjerojatan, totalno osupnuti.”

AI

Naveo je da aktualnim robotima na tržištu “fali mozak” i sposobnost samostalnog rješavanja problema. S druge strane, ustvrdio je, Optimus će biti “izrazito sposoban”.

>>>Robotica dizajnirana prema ‘prosječnoj Ruskinji’ zamijenila činovnike: VIDEO

Na predstavljanju je također rečeno da će Tesla naširoko koristiti svoju tehnologiju i svoje tvornice kako bi iskušao i opremio robota dijelom sazdanog od “kućnog portfelja”, uključujući pojedine čipove, baterije ili aktuatore.

>>>Amazon predstavio kućanskog robota Astro | VIDEO

Inženjeri na pozornici, odjeveni u majice na kojima robotski kažiprsti i palci formiraju srce, podrobno su opisali smjernice razvoja i značajki – uključujući detalje o motorici ili nastojanjima da smanje troškove proizvodnje.

“Mi pokušavamo pratiti cilj najbržeg puta do korisnog robota kojeg možemo izraditi u velikim količinama,” rekao je Musk o strategiji.

Dodao je kako je jedan od ciljeva “budućnost napraviti čudesnom”.

Ocijenio je kako masovna primjena robota ima potencijal “transformirati civilizaciju” i stvoriti “budućnost obilja, budućnost bez siromaštva”.

Reakcije

Muskova sljedba na Twitteru na prezentaciju je reagirala s uobičajeno egzaltiranim hvalospjevima. Pojedini su komentatori podcrtali brzinu s kojom se prototip najavljen prošlog kolovoza našao na pozornici.

>>>Musk najavio humanoidnog robota za oslobađanje ljudi od dosadnih i opasnih poslova | VIDEO

Neovisni stručnjaci istovremeno nude pažljivije procjene i ocjene.

Henri Ben Amor, profesor robotike na Sveučilištu Arizona, za Reuters je rekao da je ciljana cijena od 20,000 “dobra propozicija” u poredbi s aktualnim troškovima izrade humanoidnih robota koji kotiraju na oko 100,000 dolara.

“Postoje ponešto neusklađenosti između takve ambicije i onog što su predstavili,” rekao je. “Ako govorimo o spretnosti, brzini, sposobnosti stabilnog hoda i tako dalje, imaju još puno posla.”

Aaron Johnson, profesor strojarstva na Sveučilištu Carnegie Mellon, kaže da je poanta projekta “mutna”.

>>>Gle Niku kako s velikim osmjehom koristi bioničku ruku | VIDEO

“Ono što je uistinu impresivno je da su oni na ovu razinu stigli tako brzo. Ono što je još uvijek mrvicu mutno njihova je svrha koja bi opravdala izradu u milijunima.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima