PreporučenoTech

Musk zastao s akvizicijom Twittera, zatražio podatke o botovima, fejk korisnicima

Ilustracija; Curtis Yancey/Pixabay

Elon Musk u petak je “privremeno zastao” s 44-milijarde dolara vrijednim preuzimanjem društvenog mikrobloga Twitter Inc rekavši da čeka uvid i izvješće o broju lažnih korisnika.

Dionica kompanije po objavi se urušila do 17.7%, na najnižu razinu otkad je Musk početkom travnja otkrio da posjeduje značajan udjel i potom dostavio “najbolju i konačnu” ponudu za njezino preuzimanje.

>>>Twitter najavio udvostručenje prihoda na najmanje 7.5 milijardi dolara u 2023., dionica poskočila

“Twitter deal privremeno je na stanci u iščekivanju detalja koji podržavaju kalkulaciju da spam/lažni računi uistinu predstavljaju manje od 5% korisnika,” napisao je Musk na Twitteru gdje njegove objave prati više od 92 milijuna sljedbenika.

Strateški “dumping”

Musk se pozvao na izvještaj Reutersa od 2. svibnja u kojem su citirani podaci Twittera da su lažni ili spam računi u prvom tromjesečju činili manje od 5% dnevnih korisnika čija se aktivnost može unovčiti.

Twitter je naveo da je u prvom kvartalu imao 229 milijuna takvih računa.

>>>Prihodi TikToka od oglašavanja u 2022. veći od združenih prihoda Twittera i Snapchata | izvješće

“Taj 5% podatak vani je već neko vrijeme. On bi ga očito već vidio… stoga bi to mogao biti dio strategije da smanji cijenu,” komentirala je Susannah Streeter, analitičarka Hargreaves Lansdowna. “Bit će to izrazito frustrirajuće za mnoge u kompaniji jer su otkazi već uručeni pojedinim izvršnim ljudima,” dodala je.

Prioriteti

Trenutačno najbogatija osoba svijeta i samoproglašeni apsolutist slobode govora, Musk je plijevljenje lažnih računa i spam botova naveo kao jedan od svojih prioriteta.

>>>Vrijednost Reddita dosegla 10 milijardi dolara

On je iznio snažnu kritiku Twitterove moderacije ili, radije, arbitraže sadržaja i zavjetovao da će algoritam koji bira i daje prvenstvo pojedinim objavama učiniti javnim.

>>>Twitter je spreman prihvatiti ponudu šampiona slobode govora, Elona Muska

Twitter je trenutačno izrazito naklonjen ljevici i uživa goleme donacije lijevih političkih struja (više, vanjska poveznica – Open Secrets).

Musk je prije u tjednu izrazio i spremnost za reaktivaciju računa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je nakon provociranja pobune na Capitol Hillu iskusio trajnu zabranu cvrkutanja.

Serijski rizici

Aktualna uprava mikro-bloga kaže da je ususret finalizaciji dogovora suočena sa serijom rizika, uključujući hoće li oglašivači nastaviti sa zakupima uslijed “potencijalne nesigurnosti povezane s budućim planovima i strategijom.”

>>>Merkel osudila trajni ‘ban’ Trumpa, Twitter

U slučaju odustajanja od akvizicije Musk će morati platiti naknadu za raskid u iznosu od milijardu dolara.

>>>Urušila se dionica Tesle, isparilo 126 milijardi dolara

Dionice proizvođača električnih automobila Tesla, s kojima je Musk osigurao 6.25 milijardi dolara za akviziciju i koje su temelj njegova bogatstva, u petak su poskočile za oko 5%.

Grabancijaš/Reuters

Comment here