Biznis i ekonomijaPreporučeno

Mutacija koronavirusa sije paniku | VUI202012/01

Ilustracija/Monika

Velika Britanija je nakon pojave nove, do 70% zaraznije mutacije koronavirusa u ponedjeljak odsječena od svijeta. Morske i zračne linije prekida rastući broj zemalja, od europskih do Indije, Rusije, Kanade, Izraela, Jordana ili Hong Konga. Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman svoje su granice zatvorili svima.

Reuters piše da je pojava novog soja posijala i raspirila “globalnu paniku” u trenutku kad je masovna dostupnost cjepiva udaljena još mjesecima.

>>>O mutaciji koronavirusa, ‘bijegu od cjepiva’ | VUI202012/01

Iako je Britanija završila u epohalnoj karanteni, stručnjaci kažu da zaključavanje stiže prekasno, budući da rastući broj zemalja javlja da su detektirale mutaciju. U Europi su novi soj na svom teritoriju potvrdile Italija i Nizozemska. Australija je javila o dvoje ljudi koji su iz Ujedinjenog Kraljevstva s novom mutacijom sletjeli u Novi Južni Wales.

“Britanija je jednostavno zemlja koja pronalazi ove mutacije jer za njima traga više od drugih. Ima zemalja koje jedva traže ili koje uopće ne traže,” rekao je belgijski virolog Marc Van Ranst. “Mislim da ćemo sljedećih dana otkriti da će ga pronaći i mnoge druge zemlje.”

Njujorški guverner Andrew Cuomo u ponedjeljak je američke vlasti pozvao da poduzmu korake za sprječavanja ulaska novog soja u Sjedinjenje Države. “Zadnji je čas za brzu akciju savezne vlade, jer danas ta varijanta ulazi u avion i slijeće u JFK, a potrebna je samo jedna osoba,” rekao je.

Brexit s groznicom

Francuska je u ponedjeljak zatvorila granice putničkom i teretnom prometu iz Britanije, s čime je blokirana glavna trgovinska arterija između Otoka i kontinenta.

>>>Do 70% zarazniji soj virusa zaključao Englesku | VUI202012/01

Britanski trgovački lanac Sainsbury’s upozorava da će, ukoliko blokada potraje, nestašica pojedinih roba “nastupiti za nekoliko dana.”

“Ako se ništa ne promijeni, tijekom narednih dana počet ćemo uočavati praznine na policama sa salatom, cvjetačom, brokulama i agrumima – sve se to u ovo doba godine uvozi s kontinenta,” rekli su iz Sainsbury’s.

Francuska federacija za cestovni prijevoz tereta (FNTR) istovremeno javlja da “niti jedan vozač ne želi dostavljati u UK, zbog čega će UK vidjeti pad zaliha.”

>>>Britanci se pripremaju za kaos

Razmjeri globalne panike u ponedjeljak su odjekivali i detonirali burzama. Europske dionice su propale, osobito jako u turističkom sektoru i avioprijevozu.

I funti je pozlilo, pa je oslabila za 2.5% u odnosu na dolar te je na kursu da zabilježi najveći jednodnevni pad od ožujskog “lockdowna”.

Comments (1)

Comments are closed.