PolitikaPreporučeno

Na izbornim listama za Sabor 39 gradonačelnika, šest gradonačelnica i 10 župana

Portal gradonačelnik.hr objavio je u petak analizu po kojoj se na izbornim listama stranaka koje žele ući u Hrvatski sabor nalazi čak 45 gradonačelnika/ca i 10 župana, a najviše gradonačelnika/ca, njih 20, na listama ima HDZ, dok ih Restart koalicija ima 13.

Portal navodi kako se za ulazak u Sabor bori 39 gradonačelnika i šest gradonačelnica.

Od stranaka, najviše gradonačelnika na listama ima HDZ, njih 20, dok ih SDP ima 13.

Na listi HDZ-a je i gradonačelnik Bjelovara i prvi čovjek HSLS-a Dario Hrebak.

Od gradonačelnika Restart koalicije sedam je SDP-ovih, tri HSS-ova, PGS-ov Darijo Vasilić (Krk) te reformist Darinko Dumbović (Petrinja)

Gradonačelnici iz Restart koalicije imaju najveće šanse ući u Sabor

S portala navode kako SDP, odnosno Restart koalicija, ima najviše gradonačelnika koji imaju najveće šanse za ući u Sabor.

Ivana Marković iz Supetra nosi listu u X. izbornoj jedinici, Jasenka Auguštan Pentek iz Zlatara sedma je na listi u II. izbornoj jedinici, HSS-ova gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin šesta je na listi u IV. izbornoj jedinici, a gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sedma na listi u VI. izbornoj jedinici.

HDZ na listama ima samo jednu gradonačelnicu

Jedina gradonačelnica na listama HDZ-a je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, koja će se s 12. mjesta u V. izbornoj jedinici boriti za ulazak u Sabor.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir nosi Mostovu listu u IV. izbornoj jedinici, i to kao nezavisna kandidatkinja.

Koalicija Fokus i Pametno ide na izbore s četiri gradonačelnika, HNS ih ima troje, a Reformisti dvoje.

Po jednog gradonačelnika imaju Most, Škorini suverenisti te Milan Bandić kao nositelj u II. izbornoj jedinici.

Najviše gradonačelnika/ca borit će se u III. izbornoj jedinici

Portal navodi kako će se najviše gradonačelnika boriti u III. izbornoj jedinici, gdje je pet HDZ-ovih, dvoje SDP-ovih i jedan iz HNS-a.

U II. izbornoj jedinici snage će odmjeriti sedam gradonačelnika, dvoje iz Restarta, jedan s HDZ-ove liste te dvoje iz koalicije Pametno i Fokus, jedan je gradonačelnik na koalicijskoj listi Nezavisne liste Željka Lackovića/Reformista te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U najjužnijoj, X. izbornoj jedinici HDZ ima čak pet gradonačelnika, dok koalicija Pametno i Fokus ima samo jednog.

Portal navodi kako je devet gradonačelnika u utrci za još jedan mandat.

“U protekle četiri godine deset je gradonačelnika istovremeno obavljalo i zastupničku dužnost, a čak devet ih se natječe za još jedan mandat – HDZ-ovi Dražen Barišić i Dražen Srpak, SDP-ovi Vinko Grgić i Stjepan Kovač, HSS-ovi Krešo Beljak i Ana Marija Petin, Reformist Darinko Dumbović te nezavisni Ante Pranić”, navode s portala.

Za Sabor se natječe i 10 župana

U utrci za Sabor također je i deset župana, koji za razliku od gradonačelnika po zakonu ne mogu obnašati i dužnost saborskog zastupnika.

“Najviše ih je u III. izbornoj jedinici – trojica. Na listi Restart koalicije su SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i nezavisni Matija Posavec, župan Međimurske županije, a listu Narodne stranke Reformista nosi župan Varaždinske županije Radimir Čačić”, stoji u analizi portala.

Navode kako HDZ na listama ima po dva župana u IV. i X. izbornoj jedinici, SDP-ov župan Zlatko Komadina nosi listu u VII. izbornoj jedinici, a HSS-ov Damir Bajs u II.

HDZ-ov župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić jedini je župan u V. izbornoj jedinici, a za ulazak u Sabor bori se s 5. mjesta na listi, pokazala je analiza portala gradonačelnik.hr.