Biznis i ekonomijaPreporučeno

Na krilima docjepljivanja i covid potvrda dionice Moderne lete prema Suncu

Ikarov let Jacoba Petera Gowyja; Foto: javno dobro

Uzbuna zbog pojave novog soja koronavirusa iz porodice beta i najave masovnog docjepljivanja u Europskoj uniji i Americi izrazito pogoduju dionicama proizvođača cjepiva.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Primjerice, vrijednost, iliti tržišna kapitalizacija Moderne, od 24. je studenoga porasla za upečatljivih 40 milijardi dolara. Investitori očekuju velebnu kampanju cijepljena i “ružičastu” prodaju oko tri milijarde doza.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u preliminarnom osvrtu na dokaze o novopečenoj inačici “koronavirusa s tridesetak mutacija” krštenoj “omicron” kaže da ona ima sklonost zarazi cijepljenih, pa je nejasno kako će docjepljivanje neučinkovitim cjepivom poboljšati epidemiološku sliku.

>>>Cjepivo protiv bolesti COVID-19 najlukrativniji proizvod u 17 desetljeća Pfizera

Logiku na stranu, Europska je komisija proizvoljno odvagnula da je rok trajanja covid propusnica – zaštite cjepivom – devet mjeseci i da će za njihovo produženje trebati nova pikica. Dakako, takav super-duper setup pretpostavlja fantazmagorični profit za farmaceute.

Primjerice, Moderna cjepivo lifra po ugrubo 22 dolara (oko 150 kuna) po dozi, uz maržu od oko 54% (Refinitiv). Investitori se ufaju da će na tržištu utopiti oko tri milijarde doza uz profit od 12 dolara po “pucnju”.

>>>BioNTech i Pfizer osnažili procjene prihoda od covid cjepiva

Glavni konkurenti, Pfizer/BioNTech također bilježe hirovit i strastven rast tržišne vrijednosti, za oko 12 milijardi dolara uz okladu investitora o proizvodnji i prodaji milijardi novih doza.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Na krilima docjepljivanja i covid potvrda dionice Moderne lete prema Suncu […]

Comments are closed.