PolitikaPreporučeno

Na prvom predizbornom skupu Trumpa stara strategija, lov na vještice i ‘duboka država’

Foto: WFAA/YouTube

Donald Trump svoj je prvi predizborni skup održao u gradu Waco, Texas, gdje je predsjedničke izbore u 2024. godini oslikao sudbonosnima u apokaliptičnom smislu, umanjivao značaj svojeg glavnog republikanskog rivala, guvernera Floride Rona DeSantisa, a sudske postupke koji se vode protiv njega poistovjetio sa “staljinističkom predstavom užasa” i “lovom na vještice”.

Reuters piše da je bivši predsjednik okupio nekoliko tisuća tvrdokornih pristaša kojima je održao gotovo dvosatni govor s fokusom na, kako je rekao, “politički motivirane” sudske postupke s kojima je suočen.

>>>‘Vratio sam se’: oslobođeni Trump pozdravio sljedbu na YouTubeu i Facebooku

Bidenovu je administraciju, bez dokaza, optužio za orkestraciju kaznenog progona u nastojanju da osujeti njegov povratak u Bijelu kuću.

Način na koji “Bidenov režim zakonodavstvo koristi kao oružje protiv svojih političkih protivnika nešto je izravno iz staljinističkog ruskog horror showa,” rekao je o postupcima koje protiv njega vode tužitelji s Manhattana. “Od početka to je bio jedan lov na vještice za drugim.”

Trump je suočen s optužbama da je novac prikupljen tijekom kampanje ususret izborima u 2016. godini iskoristio kako bi platio šutnju porno zvijezde. Posebno vijeće procjenjuje i značaj “top-secret” dokumenata koje je pohranio kod kuće i poticanje na nasilje koje je rezultiralo povijesnim napadom njegovih sljedbenika na sjedište američke demokracije, Capitol Hill.

>>>Bijesna gomila protutnjila Capitol Hillom, očajni agitator Trump skrivio smrt 4 osobe | VIDEO  

Bivši je predsjednik suočen i s neuobičajeno snažnim unutarstranačkim protukandidatom u utrci za stranačku dominaciju. Guverner Floride vodi konzervativnu politiku koja je dobrim dijelom u glavnoj struji i pojedini ga promatrači i birači počinju prihvaćati kao “zdraviju” alternativu.

“Nisam veliki fan,” rekao je Trump o DeSantisu. “Florida je bilo izrazito uspješna kroz mnogo godina, puno prije nego što je taj momak postao guverner.”

Hod po žici

Svoje je poklonike pokušao obodriti na još jedan izlazak na ulice kako bi ga obranili od kaznenog progona. U petak je rekao da bi njegovo potencijalno uhićenje naciju odvelo u “smrt i uništenje”.

Reuters navodi da zapaljiva retorika utječe na pojedine visokopozicionirane Republikance

“Trump hoda po visokoj žici bez zaštitne mreže, telegrafira da nema što izgubiti i da je spreman riskirati opasne ishode kako bi osnažio potporu,” komentirao je republikanski strateg u Washingtonu, Ron Bonjean.

Trump je zborio i o “demonskim silama” koje žele uništiti Ameriku koja će, ukoliko izgubi utrku, pasti u “bezdan bezakonja”.

>>>Biden: Amerika se može definirati jednom riječju – awdsmfafoothimaaafootafoot…

SAD je karakterizirao kao propalu državu čije je gospodarstvo u “slobodnom padu”.

Njegove su procjene o ekonomiji u kontrastu s rekordnom zaposlenošću i drugim podacima u realnom vremenu.

Agitator je ponovio i svoje duboko ukorijenjeno uvjerenje da je na izborima u 2020. pokraden uslijed sustavnog varanja u organizaciji Demokrata. Pojedine je američke dužnosnike, uključujući republikanskog lidera u Senatu, Mitcha McConnella, nazvao većom prijetnjom Americi od Kine i Rusije.

>>>Florida prva u SAD-u protiv cijepljenja djece | COVID-19

Rekao je i da se bori protiv “duboke države” marksista i komunista.

“Ili će duboka država uništiti Ameriku ili ćemo mi uništiti duboku državu,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima