PolitikaPreporučeno

Na snazi je prvi savezni ‘lockdown’ u Njemačkoj | COVID-19 | 24. travanj

Njemačka je u subotu prvi put primijenila prijepornu “kočnicu u nuždi” čiji je cilj zaustaviti nekontrolirano širenje koronavirusa, rekao je tamošnji ministar zdravstva Jens Spahn.

Novi zakon, usvojen uz veliku javnu polemiku, vladi daje ovlasti da epidemiološke mjere izriče na saveznoj razini, nasuprot dosadašnjoj praksi u kojoj je svaka država odlučivala za sebe.

Spahn je u petak, dan nakon usvajanja zakona, rekao da će federalno zaključavanje zahvatiti gotovo čitavu Njemačku budući da u ovom trenutku tek sedamdesetak od 412 okruga bilježi učestalost zaraza koja dopušta njegovo izbjegavanje.

>>>Snažno žarište ‘britanskog soja’ okinulo strah u Njemačkoj | COVID-19

Vlasti od danas imaju ovlasti nametanja policijskog sata od deset sati navečer do pet sati ujutro, mogu narediti ograničenja okupljanja, sporta i rada trgovina u svim područjima u kojima je jednotjedna incidencija veća od 100 slučajeva na 100,000 stanovnika. Škole se online nastavi vraćaju u regijama gdje broj novooboljelih dosegne 165.

>>>Jedan od lidera ‘bočnih mislilaca’ hospitaliziran nakon organizacije anti-lockdown prosvjeda

Za poredbu, sedmodnevna učestalost zaraza u Varaždinskoj županiji u posljednjim danima iznosi oko 500 slučajeva na 100,000 stanovnika.

Pratite nas na Google vijestima

via CNN