PolitikaPreporučeno

Na snazi je izborna šutnja

Foto: Living Room Realty

S prvim minutama subote počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, na kojima tri milijuna 660 tisuća birača ima pravo birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

>>>lokalni izbori 2021

Hrvatski birači u nedjelju biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Tko će od njih biti izabran, a tko će morati u drugi krug za dva tjedna, znat će se u nedjelju navečer.

Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati.

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.