Tech

Na sveučilištima nepopunjeno 10.792 upisnih mjesta

Ilustracija

Nakon provedena oba upisna roka, na studijskim je programima visokih učilišta u ovoj akademskoj godini nepopunjeno ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima, objavila je ovog tjedna Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

>>>Hrvatska bez predstavnika među ponajboljim europskim sveučilištima | U-Multirank 2021.

U jesenskom upisnom roku ponuđeno je bilo 779 studijskih programa s ukupno 14.797 upisnih mjesta, prijavilo se 5.746 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 4.005, odnosno nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 10.792 upisnih mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima.

U ljetnom upisnom roku, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije, ponuđeno je bilo 908 studijskih programa, prijavilo se 30.528 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 25.625.

>>>Prvih 17 ‘europskih sveučilišta’ dobilo do pet milijuna eura, Hrvatskoj ni traga: Erasmus+

Agencija je objavila i da su na jesenskom roku, prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima najpoželjniji bili: Gluma na Akademiji dramske umjetnosti, Poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu te Promet na Fakultetu prometnih znanosti, sve na zagrebačkom Sveučilištu.

Ukupno, najveći broj prijava prvog prioriteta na jesenskom roku imali su studijski programi: Gluma (zagrebačka Akademija dramske umjetnosti), Poslovna ekonomija (izvanredni, stručni – zagrebački Ekonomski fakultet) i Edukacijska rehabilitacija (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osječkog Sveučilišta).

>>>Komisija aktivirala super korisnu aplikaciju za studente | Erasmus+

Konačne rang-liste za upis kandidata u jesenskom roku na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2022./2023. objavljene su na mrežnoj stranici Postani student.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here