Biznis i ekonomijaPreporučeno

Na tržištu dionica debitira gorostasna kriptotržnica | Coinbase Global Inc

Coinbase/logo

Nasdaq je u utorak odredio očekivanu referentnu cijenu od 250 dolara po dionici Coinbase Globala, najveće američke platforme za trgovinu i razmjenu kriptovaluta, nakon što ona u srijedu u povijesnom izlistavanju debitira na burzi.

Dionice Coinbase na tržištu nastupaju sa simbolom “COIN”. Početnu će javnu cijenu odrediti narudžbe za kupnju i prodaju koje zaprime brokeri Nasdaqa. Cijena očekivana nakon debija značajno je niža od 343.58 dolara po dionici, koliko su u prosjeku iznosile privatne kupnje u prvom kvartalu ove godine.

Utemeljen u 2012., Coinbase je globalno najpoznatija kriptoplatforma s više od 56 miljuna korisnika koji trguju različitim virtualnim novčićima i tokenima, uključujući bitcoin, ethereum i XRP.

Velika premijera

U svjedočanstvu razmjera ponude, ukoliko se dionica nakon premijere zadrži na referentnoj cijeni ili bude viša, Coinbase će s valuacijom od 49.19 milijardi dolara biti šest puta vrjedniji nego u 2018. godini kad je posegnuo za posljednjom rundom privatnog financiranja. Za poredbu, tržišna vrijednost Intercontinental Exchangea, krovne kompanije njujorške burze, kotira na oko 66 milijardi dolara.

>>>Tržište vrijednost Coinbasea odredilo na 86 milijardi dolara

Reuters navodi da Coinbase na tržište ne izlazi tradicionalnom inicijalnom javnom ponudom dionica, već direktnim izlistavanjem, što znači da kroz postupak neće podići novi novac i da postojeći investitori nisu vezani ograničenjima u dezinvestiranju i manevriranju nakon debija.

Bitcoin je u utorak, ususret debiju kriptotržnice, zabilježio rekordnu vrijednost od 62,741 dolara.

Pratite nas na Google vijestima