Biznis i ekonomijaPreporučeno

Na tržištu nafte kalkulacije: Brent od 150 do 200 dolara

Cijene nafte u ponedjeljak su koketirale s najvećim razinama od 2008. godine uslijed bojazni da bi Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici mogli uvesti embargo na rusku naftu.

>>>‘Bez izuzeća’: SAD nameće politiku nultog uvoza iranske nafte

Tržišta su promatrala i pregovore SAD-a, EU-a i Irana kojem se uslijed ruske invazije na Ukrajinu iznenadna otvorio put prema povratku na tržište s kojeg je odsječen od 2018. godine.

“Zavjera” povijesnih događaja

Reuters bilježi da je cijena referentnog sirovog Brenta po otvaranju tržišta skočila na 139.13 dolara, američki West Texas Intermediate (WTI), referentni za američka tržišta, skočio je na 130,50 dolara.

Obje su vrijednosti dodirnule najvišu razinu od srpnja 2008. godine.

>>>Barclays povećao prognozu cijene nafte za 2022., za 9 dolara, na 77 dolara po barelu

Cijene su se kasnije povukle, na 125.55 za Brent i 123.37 za WTI.

Vrijednost nafte raste od početka godine, naizgled u korelaciji s padom covid režima i povratkom normalnog života širom svijeta. Ruska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini dodatno je potpirila već zagrijane trendove pa je cijena nafte danas više od 60% veća nego na početku 2022.

Stagnacija i inflacija

U tijeku su revizije gospodarskog rasta uz uočljiv rast zabrinutosti zbog potencijala stagflacije (stanja stagnacije i inflacije). Kina je izvijestila da će ove godine ciljati rast od 5.5%, što je prilično skromno, odnosno daleko od uobičajenih ciljeva drugog gospodarstva svijeta.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

Američki Državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je rekao da Sjedinjene Države s europskim saveznicima razmatraju embargo na izvoz ruske nafte. Bijela kuća i kongresna vijeća već koordiniraju zabranu uvoza ruske nafte na teritoriju SAD-a.

“Držimo 125 dolara po barelu, u našoj kratkoročnoj prognozi za sirovi Brent, to je mekana kapa za cijene, one bi se mogle i dalje povećati ako se remećenje pogorša ili nastavi kroz dulje razdoblje,” komentirao je analitičar roba pri UBS-u, Giovanni Staunovo.

Otegnuti rat mogao bi vidjeti Brent na 150 dolara po barelu, dodao je.

Scenariji

Analitičari Bank of America istovremeno kalkuliraju da bi totalni zapadnjački embargo na ruski izvoz nafte, što je oko pet milijuna ili više barela po danu (bpd), cijene na tržištu natjerao do 200 dolara po barelu.

JP Morgan također očekuje pritisak na cijene koje bi kroz godinu mogle segnuti do 185 dolara.

>>>Proizvođači očekuju nastavak snažnog rasta cijena ključnih sirovina | Horváth analiza

Rusija je najveći svjetski izvoznik naftnih proizvoda i sirovina, dnevno izvozi oko 7 milijuna bpd-a, ili 7% globalne opskrbe, navodi Reuters.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Pojedini dionici na tržištima ne isključuju mogućnost rasta cijena nafte do nikad viđenih 300 dolara po barelu (više). […]

Comments are closed.