PolitikaPreporučeno

Na ulicama kineskih gradova tenkovi, prosvjedi – prijetnja Komiteta | covid endgame

Kineska policija; Foto: Reuters/YouTube

Kina je u utorak nastavila pucati pod pritiskom distopijskih covid politika, nova su građanska previranja i pobune zabilježene u velikom industrijskom hubu Guangzhou i drugim metropolama.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju sukobe prosvjednika i redarstvenika odjevenih u hazmat odjela koja štite od bioloških prijetnji.

>>>Velika pobuna protiv COVID režima u Kini: ‘Ne želimo COVID testove, želimo slobodu!’

Kineski predsjednik Xi Jinping izvorni je pobornik “nulte tolerancije” koronavirusa, strategije koja je rezultirala masivnom i masovnom kontrolom populacije, prisilnim zaključavanjima oboljelih, razdvajanjem roditelja i djece, noćnom vriskom i covid kampovima.

Taktika se pokazala izazovnom pa će samoranjavanjem izmučeno gospodarstvo ove godine rasti najsporijim tempom u više od dva desetljeća.

Policijske kohorte, oklopna vozila, masovna uhićenja

Pojedini videozapisi, podijeljeni na svježe otvorenom Twitter računu “@FreeChina_2022”, prikazuju oklopna i druga vojna vozila u Xuzhou i drugim gradovima.

Od američke vlade financiran Freedom House procjenjuje da je u razdoblju od subote do ponedjeljka bilo najmanje 27 prosvjeda širom Kine. Australijski think-tank ASPI navodi 43 prosvjeda u 22 grada.

Popuštanje

Dužnosnici u Guangzhou, prostranom lučkom gradu smještenom sjeverno od Hong Konga u provinciji Guangdong, u utorak su rekli da će ublažiti mjere i da će zaražene osobe samoizolaciju moći provesti kod kuće a ne u skloništima i kampovima.

Odluka odudara od uobičajene prakse u provedbi “nulte strategije”.

U Zhengzhou, lokaciji velike tvornice Foxconna koja izrađuje Apple iPhone, dužnosnici su najavili “uredno” otvaranje biznisa, uključujući supermarkete, teretane i restorane.

Istovremeno je objavljena i dugačka lista zgrada koje će ostati u “lockdownu”.

Nacionalni zdravstveni službenici i dužnosnici u utorak su najavili reviziju pojedinih pravila uslijed “žurnih briga” javnosti.

>>>U Kini rekordnih 32.695 zaraza – 3.041 sa i 29.654 bez simptoma | COVID-19

Iako je popuštanje mjera u skladu sa zahtjevima građana, Partija je započela i s masovnim privođenjima i ispitivanjima osoba koje su agitirale ili sudjelovale u prosvjedima.

“Policija je došla do mojih kućnih vrata i zatražila da detaljno ispišem što sam radio,” rekao je za Reuters jedan stanovnik Pekinga koji se odbio imenovati.

Drugi je građanin rekao da su zbog dijeljenja videozapisa prosvjeda na društvenim mrežama u policiji pozvani neki njegovi prijatelji, od njih je zatraženo da potpišu izjavu kako to više neće raditi.

“Neprijateljske sile”

Centralni komitet za politiku i pravne poslove, najviše tijelo Komunističke partije, u utorak je u kasnovečernjem priopćenju za javnost najavio da će odlučno odgovoriti na “infiltraciju i aktivnosti sabotaže neprijateljskih snaga”.

>>>Covid pozitivan diler zaključao kasino, okinuo masovno testiranje 700.000 u Makau

Izjava nije izravno spomenula pobunu, ali je upozorila da Komitet neće tolerirati nikakve “nezakonite i kriminalne aktivnosti koje remete društveni red i mir”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] masovno kuženje stiže nakon što je Partija uslijed neuobičajene građanske pobune odustala od strategije “nulte tolerancije” koronavirusa i dopustila njegovo nesputano […]

Comments are closed.