PolitikaPreporučeno

Nacije koje su iskusile komunizam žele veću decentralizaciju Unije: poljski premijer

Mateusz Morawiecki; Foto: Basia Pawlik

Većina nacija koje su u prošlosti iskusile komunizam a danas su članice Europske unije želi da Bruxelles prepusti i vrati dio ovlasti i suvereniteta nacionalnim vladama, izjavio je poljski premijer u srijedu nakon sastanka 13 zemalja središnje i istočne Europe.

Mateusz Morawiecki je također odbacio ideju Europe s “više brzina” kakvu zagovara franko-germanska geografska i ekonomska jezgra EU-a.

>>>Flego: EU treba decentralizirati po načelu supsidijarnosti i ojačati uloge regija

Njegovi komentari podcrtavaju ozbiljan jaz između brojnih zemalja bivšeg istočnog bloka koje se u EU osjećaju kao “drugorazredni građani” te Europske komisije i bogatijih članica, piše Reuters.

“Tamo gdje ne treba, Europska unije bi članicama trebala ostaviti da same upravljaju svojim ovlastima.., mi to kažemo ujedinjenim srednjoeuropskim glasom,” izjavio je Morawiecki novinarima u rezimeu razgovora čiji će sadržaj biti upisan u deklaraciju na paneuropskom skupu u rumunjskom gradu Sibiu 9. svibnja.

U svojoj jezgri, EU je o slobodi – ekonomskoj slobodi, slobodi govora, slobodi od siromaštva i isključenosti. Bez slobode, gradnja zajedničkog europskog doma za zajedničku europsku budućnost postaje nemoguća.

MATEUSZ MORAWIECKI

Poljska je prva članica EU protiv koje je aktiviran postupak na temelju članka 7. Ugovora o Europskoj uniji zbog tamošnje reforme pravosuđa naširoko prihvaćene kao pogubne za diobu vlasti i neovisno sudstvo.

Iako je vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) otvoreno euroskeptična, ona podržava poljsko članstvo u EU i kaže da nema namjeru napustiti Uniju.

EU kao “bankomat”

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen je ranije u srijedu upozorio Poljsku, neto primateljicu u europskom proračunu za koji manje izdvaja, a više dobiva, da ne tretira EU kao “bankomat” i da je prijepor s Komisijom oko vladavine prave oslabio njezinu poziciju u bloku.

Morawiecki je dan prije skupa objavio kolumnu u POLITICO Europe s naslovom “Poljska vizija Europe”, napisavši da Unija riskira demokratsku štetu ako nastavi s “opasnim pristupom” guranja integracije.

>>>Juncker: Orban je uvijek bio heroj

Za njega, EU se treba fokusirati na snaženje jedinstvenog tržišta, jačanje pozicije protiv ilegalne imigracije i izjegavanje dvostrukih standarda u robama i uslugama između zapada i istoka Europe.

Poljska je daleko najveća članica koja je u EU ušla u “velikom proširenju” 2004. godine zajedno s  Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom, Češkom, Estonijom, Latvijom, Litvom, Ciprom i Maltom. Bugarska i Rumunjska su se pridružile 2007., a Hrvatska 2013. godine.