Politika

Nacionalni lideri upozorili na nepravednu distribuciju cjepiva, Grbin prozvao Plenkovića

Andrej Plenković; Foto: Etienne Ansotte/EC

Lideri Austrije, Češke Republike, Bugarske, Slovenije i Latvije u pismu su pozvali na raspravu o neravnomjernoj disturbaciji cjepiva za COVID-19.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je rekao da se cjepivo ne distribuira prema sporazumu o proporcionalnosti, za što je okrivio zasebne dogovore relevantnog europskog odbora s farmaceutima.

On je u subotu na Twtitteru naveo da zajedno sa svojim kolegama iz spomenutih nacija poziva na razgovor kako bi se pronašlo europsko rješenje.

>>>Von der Leyen suočena s teškim pitanjima i kritikama eurozastupnika, Biljane Borzan | nabava cjepiva

Pismo, upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, objavljeno je u austrijskim medijima.

“U posljednjim danima … mi smo otkrili da se … isporuke doza cjepiva od strane farmaceutskih kompanija pojedinim državama članicama EU-a ne provode na jednakoj osnovi slijedeći proporcionalni populacijski ključ,” navodi se u pismu. “Mi te stoga pozivamo, Charles, da s drugim liderima što je prije moguće povedeš razgovore o ovom važnom pitanju.”

Kurz je za ilustraciju “neravnopravne” podijele naveo Maltu, koja će u odnosu na populacijski ključ do kraja lipnja imati tri puta više cjepiva nego Bugarska. Reuters piše da su njegove izjave kod kuće prihvaćene kao pokušaj prebacivanja krivnje za neuspješnu kampanju cijepljenja u Austriji.

Grbin prozvao Plenkovića

U sličnoj se situaciji u subotu našao i premijer Andreje Plenković kojeg je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin u Zaboku prozvao zbog nedostupnosti cjepiva za hrvatsku populaciju.

Grbin je rekao da su na goruće probleme u nabavi i distribuciji reagirali svi osim predsjednika Vlade pa upitao zašto on šuti o nepravdi koja se događa Hrvatskoj i drugim manjim članicama Unije.

>>>Jerković: propusti u cijepljenju ugrožavaju turističku sezonu

“O tome su u Hrvatskoj govorili gotovo svi, znanstvenici, struka mediji, oporba, samo jedan čovjek o tome šuti,  Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, koji sjedi u Europskom vijeću, koji se trebao pobrinuti za to,” rekao je prema citatu Hine.

>>>Ban Toskić: kriterij za cijepljenje liječnike ‘stavlja u groznu poziciju’

Grbin je također odvagnuo kako je Plenković čovjek “koji se potpuno izgubio i zalutao u tim briselskim hodnicima i koji se ne usudi suprotstaviti apsolutno nikome jer vjerojatno želi za sebe osigurati nekakav mandat u Bruxellesu”.

Dodao je da je to slika i prilika HDZ-a te da se za građane Hrvatske, opet moraju zalagati drugi ljudi.

Plenković je kasnije u subotu izjavio da je Hrvatska nezadovoljna dinamikom distribucije cjepiva protiv koronavirusa, te naglasio važnim da se nađe korektivni mehanizam za podjelu raspoloživog cjepiva, gdje bi se europska solidarnost bolje vidjela.

Reuters je u subotu navečer zabilježio da se Hrvatska pridružila pozivima za razgovor o “europskom rješenju”.

Comments (1)

  1. […] Nacionalni lideri upozorili na nepravednu distribuciju cjepiva, Grbin prozvao Pl… 13/03/2021 […]

Comments are closed.