PreporučenoTech

Nacionalni stadion u Varšavi postaje privremena Covid bolnica

Suočena s plimom zaraza i nedostatkom kapaciteta Poljska planira otvaranje privremene bolnice u prostorima nacionalnog stadiona u Varšavi, najavila je u ponedjeljak tamošnja vlada.

Nacija u posljednjim tjednima učestalo ruši dnevne rekorde u zarazama. Zdravstveni sustav je suočen s nedostatkom stručnog osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

>>>U Europi 150,000 zaraza u 24 sata, pojedini zdravstveni sustavi pred slomom | COVID-19

“Premijer je u subotu naložio pripremu prve privremene bolnice koja će biti smještena na nacionalnom stadionu,” rekao je Michal Dworczyk, šef kabineta premijera odgovoran za projekt, za Zet radio.

Za bolničke svrhe će se preurediti i prilagoditi konferencijski prostori. Osigurat će se 500 kreveta za oboljele od bolesti COVID-19 s potencijalom širenja kapaciteta do 1000.

Dworczyk je rekao da na otvaranju privremenih bolnica rade i druge regije i da vlasti nemaju namjeru zatvarati groblja ili zaustavljati ljude u štovanju mrtvih na “Dan svih svetih”.

>>>700,000 zaraza u tjedan dana, opterećenje bolničkog sustava širom Europe: COVID-19

Zdravstvene su vlasti u posljednjim tjednima građane pozvale da ostanu u domovima, zatvoreni su bazeni i fitness centri. Restorani imaju ograničeno radno vrijeme, a nastava u srednjim školama i sveučilištima vraćena je “na daljinu”.

Vlada je rekla da želi izbjeći totalni “lockdown”, no Reuters prenosi gledišta stručnjaka koji drže da bi on mogao biti neminovan ukoliko situacija postane kritičnom.