Biznis i ekonomijaPreporučeno

Najbogatiji bogatiji za 70,000 $ po minuti, 4 milijuna $ po satu, 100 milijuna $ na dan: Bloomberg

Kažu da je Sam Walton, utemeljitelj tvrtke iz koje je izrastao današnji Walmart, bio svestran, štedljiv i škrt; Foto: Public Domain

70,000 dolara po minuti, 4 milijuna dolara po satu, 100 milijuna dolara na dan, brzina je s kojom raste bogatstvo najbogatijih svjetskih loza kakva je obitelj Walton u čijem je vlasništvu jedan od najvećih malotrgovinskih lanaca u Americi, Walmart.

Globalno, 25 najbogatijih obitelji i/ili pojedinaca kontrolira gotovo 1.4 bilijun dolara, 24% više nego godinu prije.

Bloomberg piše da je u vremenu koje ste potrošili na čitanje prve rečenice, obitelj bogatija za 23,000 dolara, njezini radnici su istovremeno, u ulozi pripravnika, zaradili 6 centi na putu prema minimalcu od 11 dolara.

Waltoni su titulu najbogatije obitelji svijeta preuzeli u lipnju 2018. godine otkad je njihov imutak porastao za 39 milijardi dolara, na 191 milijardu. Slijedi obitelj Mars iz konditorske industrije čije je bogatstvo u navedenom razdoblju veće za 37 milijardi dolara i ovih dana iznosi 127 milijardi te teško-industrijska i politički aktivna obitelj Koch koja se kroz godinu dana obogatila za 26 milijardi i ukupno posjeduje 125 milijardi dolara.

Bloomberg navodi da je tako širom svijeta, 0.1% najbogatijih danas posjeduje više bogatstva u SAD-u nego u bilo kojem razdoblju od 1929. godine. Nejednakost podjednako brzinom raste u Aziji i Europi. Globalno, 25 najbogatijih obitelji i/ili pojedinaca u 2020. kontrolira gotovo 1.4 bilijun dolara, 24% više nego godinu prije.

>>>Bezos, Gates i Buffett imaju više novca od donje polovice američke populacije: trust

Navedene brojke pojedinim analitičarima služe kao dokaz da kapitalizam ne funkcionira za sve veći broj ljudi. Nejednakost postaje ozbiljno, možda i egzistencijalno pitanje u ekonomijama i politici od Pariza preko Seattlea do Hong Konga i Zagreba.

Ovih dana čak i pojedini milijarderi govore da je nužna redistribucija, dok drugi grade skloništa za preživljavanje dolazeće krize. Liesel Pritzker Simmons, čija je obitelj zauzela 17 mjesto na listi najbogatijih obitelji Bloomberga, poziva na oporezivanje bogatstva.

>>>Picula: 4 posto najbogatijih Europljana drži gotovo 40 posto privatnog vlasništva u EU

“Ako ne napravimo nešto poput toga, što činimo? Samo gomilamo (obiteljsko) bogatstvo u zemlji koja se naizgled raspada,” rekla je filantropkinja u lipnju. “To nije Amerika u kakvoj mi želimo živjeti.”